Nyitókép: Körkép.sk

 

Már novemberben szavazhat a szlovák parlament a Csemadok-törvényről, mely 1996 után újra államilag támogatott intézménnyé tenné a kulturális szervezetet. Gyimesi György (OĽaNO) törvénytervezetének köszönhetően évi 300 ezer euró állami támogatáshoz jutna a Csemadok, mely emellett továbbra is pályázhatna a Kisebbségi Kulturális Alapnál (Kultminor), illetve Magyarországról is számíthat hozzávetőlegesen egy millió euró feletti évi támogatásra.

 

Gyimesi törvénymódosítását Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke is támogatja, akivel az első perctől az utolsóig egyeztetett a kértésről. Gyimesi elmondása szerint Bárdos nagyon boldog, hogy a javaslat megszületett. Az OĽaNO magyar képviselője elmondta, hogy kezdeményezése elő van tárgyalva a koalíción belül.

 

Ravasz megtorpedózná a Csemadok-törvényt?

 hirdetes_300x300  

 

A Körkép.sk információi szerint ugyanakkor Ravasz Ábel (Most-Híd) által életre hívott, a Kisebbségek Barátai Parlamenti Munkacsoporton keresztül próbálja megtorpedózni a javaslatot. A vegyespárti politikusoknak nem érdekük ugyanis, hogy Gyimesi bármilyen eredményt érjen el a parlamentben,

 

Gyimesi György (OĽaNO). Kép: Körkép.sk

 

Gyimesi György tájékoztatott arról is, hogy az iskolaügyi törvény módosításával szeretné elérni, hogy változzon a szlovák nyelv oktatásának módszere a magyar iskolákban. Mégpedig úgy, hogy a szlovákot idegen nyelvként oktatnák. Az erről szóló módosító indítványt ma nyújtotta be a parlament éppen zajló ülésén.

 

Gyimesiék módosító javaslata. Kép forrása: Körkép.sk

 

A képviselő egyúttal értetlenségének adott hangot annak kapcsán, hogy a Szövetség-Aliancia Most-Híd platformjának vezetője, a Gyimesi által csak „háromszorosan bukott, dilettáns politikusnak nevezett“ Rigó Konrád a Csemadok-törvényt támadja. Rigó szerint az állami támogatás esetén a Csemadok elesik majd a Kultminornál való pályázás lehetőségétől. Gyimesi szerint ez szemenszedett hazugság.

 

Rigó hazugságkampánya

 

Ugyanúgy cáfolta a Szövetség Most-Híd platformja által, és szintén Rigó Konrád nevével fémjelzett, a napokban indított petíció tartalmát, melyben az egész Szövetség mögé bújva Rigó azzal riogat, hogy az állami média (RTVS) csökkenteni szeretné a nemzetiségi műsoridő számát. Gyimesi hazugságnak nevezte az ezzel kapcsolatos híresztelést. A magyar műsoridő bővítéséről egyébként a napokban Lovász Attila, az RTVS nemzetiségi műsorainak igazgatója is beszámolt.

 

Növeli a magyar műsoridő terjedelmét az RTVS

 

Gyimesi György (OĽaNO). Kép: Körkép.sk

 

A Körkép.sk kérdésére Gyimesi elmondta, hogy örül annak, hogy konstruktív együttműködésre van lehetősége a kormánykoalíció szlovák pártjaival, illetve a parlamenten kívüli magyar politikai erők egyes képviselőivel és civil szervezetekkel. Ugyanakkor feltette a kérdést, miben szolgálja a Szövetség érdekeit, ha egyik platformjuk, a vegyespárti Most-Híd platform sorozatosan a valóságnak nem megfelelő információkat közöl, hazugságkampányt folytat a felvidéki magyarság körében.

 

„Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke ott ül a Szövetség országos elnökségében és örül a Csemadok-törvénynek. Rigó mégis ezzel ellentétes politikára kényszeríti a Szövetséget. A párt így kifelé nem egységes, és egy platform erőlteti rá akaratát a másik kettőre“

 

– mutatott rá a kettősségre Gyimesi, aki szerint az ilyen politizálás a választók szemében sem népszerű.

 

 

Gyimesi megvédte a magyar támogatáspolitikát

 

A Most-Híd befolyása alatt álló magyar médiumok, mint az Új Szó, a Paraméter és a Bumm egyébként nem voltak jelen Gyimesi mai sajtótájékoztatóján sem annak ellenére, hogy mindhárman együtt több százezer eurós éves működési támogatásban részesülnek a Kultminorból.

 

Szlovák újságírói kérdésekre válaszolva egyébként a mai sajtótájékoztatón Gyimesi megvédte a magyar kormány felvidéki támogatáspolitikáját is. Konkrétan a magyar iskolalátogatás és templomfelújításokat, melyek szerinte szükségesek. A földvásárlás céljából létrehozott magyar állami alap működésére vonatkozó kérdést azzal hárította el, hogy attól a magyar kormányzat végül elállt.

 

A sajtótájékoztató felvétele itt megtekinthető (techniaki problémák miatt ezúttal nem a Körkép.sk saját felvételét közöljük).

 

 

A témával még foglalkozunk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.