Nyitókép forrása: tasr

 

A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) kémelhárításának egykori vezetőjôt, Peter Gašparovičot és a pozsonyi exrendőrt, Ladislav Vičant a bíróság bűnösnek találta csúszópénz elfogadásában. Gašparovičot a Specializált Büntetőbíróság 11 év letöltendő szabadságvesztésre ítélt, valamint 50 ezer eurós pénzbírságot rótt ki rá, amelyet ha nem fizet ki, további 15 hónapot kell rácsok mögött töltenie.

 

Vičan tíz év letöltendő börtönbüntetést kapott 40 ezerós pénzbírság kíséretében, amit ha elmulaszt kifizetni, egy évvel toldják meg börtönbüntetését.

 

„Közvetlenül maguk és más személyek javára követeltek és fogadtak el csúszópénzt, a bűncselekményt nagyban űzték” – állapította meg a bíróság.

 

 hirdetes_300x300  

Gašparovič annak idején Dušan Bočkay vállalkozótól 350 ezer eurós összeget követelt, végül „csak” 200 ezer euró cserélt gazdát.

 

Gašparovič és Vičan a vád szerint pénzért cserébe segítettek megszüntetni a Pénzügyőrség Bűnügyi Hivatala által elrendelt előzetes határozatot, amellyel lényegében blokkolták a Bopal vállalat vagyonát. Ketten együtt négyszázezer eurós csúszópénzt követeltek a „helyzet megoldásáért” cserébe, az összeget nem csak egymással, de más személyekkel is megosztották volna. Mivel azonban nem tudták megszüntetni a határozatot, csak az kétszázezres előleget vették át.

 

A bíróság legfeljebb 15 évet róhatott volna ki rájuk. Mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát, az ügyész 11 éves börtönbüntetést és vagyonelkobzást követelt.

 

Gašpaorovičot és Vičant tavaly decemberben tartóztatta le a NAKA a Júdás-akció keretében, akkor összesen nyolc személy ellen emeltek vádat, köztük volt Milan Lučanský néhai országos rendőrfőkapitány és Boris Beňa SIS-es igazgatóhelyettes is – ez utóbbit hároméves feltételes szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.