Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő felszólította az 50 év feletti polgárokat, hogy oltassák be magukat a COVID-19 betegség ellen. A miniszterelnök rámutatott arra, hogy elsősorban az oltatlanok végzik kórházban, az oltás pedig kimutathatóan a legnagyobb védelmet nyújta a fertőzéssel szemben.

 

„Az egyes járások színe az adott járásban élő fertőzött polgároktól függ. A járás nem az alapján kapja a piros vagy a bordó besorolását, hogy mi mit csinálunk Pozsonyban, hanem az alapján, hogy az adott járásban mennyi pozitív eset van“

 

– jegyezte meg Heger azzal, hogy ha néhány tucat ember beoltatja magát, már megakadályozhatják, hogy a járásuk fekete színű besorolást kapjon. Példaként Pozsonyt említette, ahol magas az átoltottsági szint, ezért sosem fog fekete besorolásba kerülni.

 hirdetes_810x300  

 

A kormányfő szerint kulcsfontosságú, hogy a lakosok betartsák az adott járásra vonatkozó szabályokat. A helyzetet az útkereszteződéshez hasonlította, ahol nem állhat minden jelzőlámpánál rendőr, hiszen a szabályok betartása a polgárok felelősségteljességén alapszik.

 

„Ha áthajtunk a piroson, azzal azt kockáztatjuk, hogy az, akinek zöldje van, nagyon csúnyán belénk csapódik, és kórházban végezhetjük. Hasonló a helyzet a coviddal is“

 

– jegyezte meg Heger.

 

Lengvarský: Eddig több mint 66 ezer személyt oltottak be a harmadik adag vakcinával

 

Október 19-től 26-ig 66 304 személynek adták be a harmadik adag vakcinát. A harmadik oltásra jelenleg 8 822 személy várakozik. Az oltást 98 helyen végzik, ebből hét nagykapacitású oltóközpont, 16 rendelőintézet és 75 kórház – tájékoztatott szerdán a kormányülés után Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

 

A harmadik oltás esetében a tárca az idősebb korosztályt szeretné előnyben részesíteni. A miniszter elmondása szerint szeretnék megtudni, hogy mekkora az érdeklődés a vakcina iránt, ez ugyanis segítené a minisztériumot abban, hogy kapacitásbelileg is felkészüljön a fiatalabb korosztály oltására. Lengvarský szerint a rendszert úgy kell beállítani, hogy az összes érdeklődőt minél hamarabb be tudják oltani.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!