Nyitókép forrása: illusztráció/Manfred Kain képe a Pixabay -en.

 

Nyolc hónap után ismét megmutatkozik a halálozási statisztikában az erősödő járványhullám. A halálos mértéke az ötéves átlagtól 6 százalékkal volt magasabb szeptemberben, elsősorban a 64-75 év közöttiek halandósági mutatói romlottak – derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal aktuális adataiból. A túlhalálozás mértéke leginkább Nagyszombat és Kassa megyében emelkedett.

 

A koronavírus a tavaszi dobogós helyről nyár végére a 12. helyre csúszott vissza a halálozás leggyakoribb okainak rangsorában. Szeptemberre azonban az új járványhullám néhány hét alatt a hatodik helyre hozta fel, miközben az elmúlt öt év szeptemberi halálozási átlagánál idén szeptemberben 6 százalékkal többen hunytak el Szlovákiában.

 

A legkiugróbb túlhalálozási adat a „fiatalabb nyugdíjaskorúak”, vagyis a 65-74 évesek körében mutatkozott, ebben a korosztályban 15 százalékkal többen hunytak el, mint a sokéves szeptemberi átlag. A 64 év felettieknél egyébként átlagban 9 százalékos volt a túlhalálozás mértéke, ami abszolút számokban 3400 elhunytat jelent.

 

 hirdetes_300x300  
Forrás: ŠÚ SR
Pozsonyban és Nyitrán csökkent a halálozás, Kassán kiugró értket mértek

 

Az aktív korú népesség körében szeptemberben 980-an hunytak el, ami kevesebb, mint az ötéves átlag – ez idén már a harmadik ilyen hónap, szeptemberben 4, augusztusban 10, júliusban 3 százalékkal kevesebb aktív korú hunyt el, mint a sokéves átlag.

 

Szeptemberben átlagon aluli volt a halandóság mértéke Pozsony (-4 százalék) és Nyitra (-3 százalék) megyében. A többi hat megyében túlhalálozást mértek a statisztikusok, a legrosszabb adattal Kassa megye rendelkezett (+18 százalék öt év halandóságához képest). A halálozási arányok egyébként augusztushoz képest csak két megyében, Nyitra és Besztercebánya megyében javultak, és 1 százalékpontnál kisebb értékben.

 

Koronavírus-fertőzésben 103 szlovákiai polgár hunyt el a múlt hónapban, ezzel a koronavírus a hatodik leggyakoribb oka a halálozásnak, miközben augusztusban még csak a 12. leggyakoribb volt. Az összes elhunyt 2 százalékát tették ki a járványban elhunytak.

 

A koronavírus szeptemberi áldozatainak 79 százaléka 65 év feletti volt, a fennmaradt 21 százalék (22 fő) pedig aktív korú. Trencsén megyéből került ki minden ötödik halálos áldozat, miközben Nyitra megyében „csak” 4 emberéletet követelt a járvány szeptemberben.

 

Forrás: ŠÚ SR

 

Továbbra is a szívbetegségek és a daganatok okozzák a legtöbb halálesetet

 

Egyébként a halálozás leggyakoribb okainak listáján az első helyen továbbra az szív- és érrendszeri betegségek állnak, ilyen betegségekben hunyt nagyjából 2000 ember szeptemberben, ami megfelel az ötéves átlagnak. Az összes elhunyt személy 44 százalékánál a halál oka szív- és érrendszeri probléma volt.

 

Második helyek a daganatos megbetegedések szerepelnek, idén először fordult elő, hogy egy hónapban többen halnak meg daganatok miatt, mint a sokéves átlag, most azonban ott is 3 százalékos túlhalálozást mértek a statisztikusok. A daganatos betegségek számlájára 1100 emberélet írható a múlt hónapban, ami az összes haláleset 26 százalékát jelenti.

 

Feltűnő, hogy a harmadik leggyakoribb halálok légzőszervi megbetegedésekre vezethető vissza, ahol az ötéves átlaghoz mért túlhalálozás egészen elképesztő 50 százalékos. A légzőszervi betegségek az összes haláleset 9 százalékát okozták.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!