Nyitókép: Körkép.sk

 

Bár a komáromi és a rimaszombati kórház várhatóan megússza a lefokozást, vannak még egészségügyi intézmények a déli és keleti országrészben, melyeket ugyanez a veszély fenyeget. Jelenleg főleg a királyhelmeci és nagykürtösi kórházról beszélnek.

 

Természetesen nem szabad ilyenkor szó nélkül elmenni a hatékonysági mutatók mellett sem. Egyes kórházak ugyanis régóta elégtelen mutatókkal rendelkeznek, kevés az orvosi teljesítmény és eleve képtelenek a minőségi egészségügyi ellátás biztosítására.

 

Politikai üggyé vált

 hirdetes_300x300  

 

A szaktárca szerint ezért a betegek mintegy 30 százaléka eleve inkább más járásban található kórházakat keres fel. A királyhelmeci, illetve más déli, keleti országrészben található kórházakkal is ez a helyzet.

 

A kórházreform ennek ellenére politikai üggyé vált. Az egészség ugyanis könnyen kommunikálható a választópolgárok felé, és némi populizmussal megfűszerezve, például, hogy a távolabbi kórházakba nehezebb lesz eljutni, vagy hogy munkahelyek szűnnek meg, könnyen hadrendbe állítható a választópolgár.

 

A probléma azonban sokkal összetettebb.

 

Ez játszódik le az elmúlt hetekben a szemeink előtt, melyhez hozzájárul az is, hogy maga az egészségügyi minisztérium sem kommunikálja egyértelműen, világosan a tervezett módosításokat. Így az egyes régiók, járási székhelyeken levő kórházak (és azok fenntartói) sem tuják, hogy mi vár rájuk, így a politikai hangulatkeltés eszközeihez nyúlnak. A probléma azonban sokkal összetettebb. És aki A-t mond, az nem mindig teszi hozzá a B-t is.

 

Rosszul kommunikált reform

 

A parlamenten kívüli politikai erők számára, mint amilyen például a Szövetség-Aliancia, a hangulatkeltés legitimnek tekinthető, hiszen hálás témáról van szó. Még akkor is, ha egyes politikai vezetők a kórházreform kapcsán érintett régiókból indokolt esetben maguk is inkább máshol, magasabb minőséget képviselő kórházakban keresnek egészségügyi ellátást. Mert ami náluk van, az már elégtelen. Ezen változtatna épp a reform.

 

Elvégre saját egészsége mindenkinek a legfontosabb, és aki megteheti, az már most, kórházreform nélkül is távolabbi intézményekben dolgozó, nagyobb gyakorlattal rendelkező orvosoknál keres megoldást.

 

A reform lényege ugyanis az lenne, hogy ne minden kórházban kínáljanak mindent (átlagos, vagy átlag alatti színvonalon), hanem ahol lehet, specializálódjanak az intézmények. Így a páciensek is hamarabb kerülhetnek sorra egy-egy beavatkozásnál, illetve magasabb minőségű ellátást kaphatnak. Az egész folyamat természetesen nagyon érzékeny, hiszen erős politikai lobbitevékenység jellemzi. A kórházak tulajdonosi köreiben tőkeerős befektetői csoportok állnak, akiknek az egészségügy elsősorban biznisz, és nem mindig kellően megértőek a lakossági igényekkel szemben.

 

Legitim figyelemfelhívás

 

Ezért fontos a politikai érdekképviselet ésszerű figyelmeztetése, például olyan kórházak esetében, melyek egyes osztályait annak ellenére zárnák be, hogy azok jól működnek és kihasználtságuk is magas (lásd például a komáromi kórház idegsebészetét).

 

Hogy akkor miért vinnék mégis máshova egyes osztályokat? Például azért, mert kevés pénzt termel, azaz anyagilag nem túl kifizetődő, és inkább a magasabb hasznot generáló osztályokra fókuszálnának.

 

Középen Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere. Kép forrása: Körkép.sk

 

Erre mutatott rá a Szövetség-Aliancia is keddi sajtótájékoztatóján a parlament előtt. Forró Krisztián pártelnök elmondta, hogy az uniós újjáépítési alapból a szlovák egészségügyre szánt egy milliárd eurót az elmaradottabb, szegényebb régiókban levő kórházak működtetésére, hatékonyságának növelésére kellene fordítani, nem pedig azok bezárására.

 

Kórházbezárás = életszívnonal csökkenés

 

Hangsúlyozta, hogy az infrastruktúra felszámolása hosszútávon az életszínvonal csökkenését és a régió elnéptelenedését is jelenti. A Szövetség ennek szeretné elejét venni, ezért a déli és keleti régiókban található kórházak és azok osztályainak megtartása és fejlesztése érdekében az elmúlt időszakban gyűjtött aláírásokat átadták a parlamenti pártok képviselőinek, kérve őket a kórházreform elutasítására.

 

A sajtótájékoztatón a királyhelmeci kórház kapcsán érintett városvezető, Pataky Károly (Szövetség), valamint Cziprusz Zoltán és a szlovákul botrányosan gyengén beszélő Furik Csaba, a térség megyei képviselői is részt vettek.

 

A sajtótájékoztatóról készült felvételünk itt látható:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.