Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Kezd nagyon felpörögni a harmadik járványhullám Szlovákiában. Az egészségügyi tárcának javaslatokat megfogalmazó szakértők tanácsa szerint a helyzet „riasztó”, és szigorításokat javasolnak minimum a fekete besorolású járásokra. Ez a gyakorlatban az oltatlanok mozgásának korlátozását jelentené a fekete járásokban, és OTP-feltételekkel való munkába járást a bordó járásokban. Az sem kizárt, hogy bizonyos csoportok esetében kötelezővé teszik az oltást.

 

A kórházban ápoltak száma pénteken már a 2000-es határt ostromolja, a halálos áldozatok száma emelkedőben van, a kórházi ápolást igénylő súlyos esetek egy ötöde halállal végződik, és egyre nagyobb az elvégzett tesztek pozitivitási rátája, ma már minden harmadik. A szomorú helyzet az, hogy a napi esetszám sokkal gyorsabban emelkedik, mint a beoltottak száma. Pedig csak az elmúlt egy hónapban több mint négyezer beoltatlan fertőzött szorult kórházi ellátásra – és csak kevesebb mint ezer beoltott küzdött súlyos lefolyású fertőzöttel.

 

A járványszakértők tanácsa szigorításokat javasolt az egészségügyi minisztériumnak, elsősorban a rossz helyzetben lévő, fekete és bordó besorolású járásokra vonatkozóan. Köztük a kijárási tilalom bevezetése az oltatlanok számára a fekete járásokban, olyan kivételekkel, mint amilyeneket az előző hullám idején (orvoshoz, üzletbe, gyógyszertárba lehetne menni). Az oltottak számára nagyobb mozgásteret engednének.

A főbb javaslatok pontokban:

 hirdetes_300x300  

 

  • A bordó és fekete besorolású járásokban OTP-rendszer lenne érvényben a munkahelyeken, az alkalmazottaktól kötelezően negatív tesztet, oltási igazolást vagy a betegség abszolválásáról szóló igazolást kellene kérni;
  • otthoni munkavégzést javasolnak minden olyan szegmensben, ahol ez megoldható, különösen a fekete járások vonatkozásában;
  • a bordó és fekete járásokban a vendéglátóipari egységek, üzletek legfeljebb este 22 óráig tarthatnak nyitva;
  • a rossz helyzetben lévő járásokban egy vagy két hétre bezárnák az iskolákat;
  • a fekete járásokban átmenetileg betiltanák az ünnepség jellegű rendezvényeket (pl. lagzi);
  • a járávnyszakértők azt javasolják, hogy a beoltottak nagyobb táppénzt kapjanak, mint a beoltatlanok;
  • a hatályos járványintézkedések szigorúbb ellenőrzését szorgalmazzák;
  • növelni kell a fertőzöttek számára fenntatott reprofilizációs (átcsoportosításból származó) kórházi ágyak számát;
  • a lakosság bizonyos csoportjai számára kötelező oltást javasolnak.

 

Kérdés, hogy ebből mi valósulhat meg. A politikusok ugyanis várhatóan alaposan leredukálják a fenti listát népszerűségvesztéstől való félelmükben – a korábbi hullámok idején is tapasztaltuk ezt. A járványszakértők tanácsa csak javaslatot tehet, szigorításokat csak a minisztérium vagy a Közegészségügyi Hivatal, valamint a kormány rendelhet el. A tanács azt állítja, ha nem lépünk gyorsan, akkor a kórházak ugyanúgy megtelnek, mint a második hullám idején. Arra számítanak, hogy hatékony közbelépés nélkül hetek alatt elfogynak a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi kapacitások, két héten belül pedig 3000-nél is többen küzdenek majd az életükért a szlovákiai kórházakban.

 

Sőt, a szakértők szerint még a beoltottak számára is csak akkor lehet enyhítéseket bevezetni a fekete járásokban, ha előbb a fenti javaslatok kifejtik hatásukat, és lejjebb nyomják a hullámot.

 

Az iskolák kérdésében a tanács is igen óvatosan fogalmaz. Mint mondták, csak ott zárnák be az iskolákat, egy vagy két hétre, ahol rossz a járványhelyzet. Ezzel kapcsolatban adódik a kérdés, hogy mit fog majd jelenteni a „rossz” járványhelyzet…

 

COVID-automata: Egyetlen narancssárga sziget maradt délnyugaton. Az ország fele fekete besorolást kapott

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.