Nyitóép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Pénteken este összeült a központi válságstáb, hivatalosan a fő téma a kórházak túltelítettsége volt, ám minden bizonnyal szó esett a szakértők tanácsa által javasolt igen szigorú járványintézkedésekről is. Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője a sajtónak elmondta, hogy a szaktárca javasolja a „lokális veszélyhelyzet” kihirdetése azokban a régiókban, ahol ez indokolt. Részleteket azonban legkorábban a jövő hétre ígért.

 

A központi válságstáb ülésén részt vett Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter is. A csak tanácsadói szerepkörrel bíró szakértők tanácsa ugyanis kijárási tilalmat javasolt a beoltatlanok számára a fekete besorolású járásokban, valamint szigorúbb ellenőrzéseket szorgalmazott. Ennek biztosítása pedig a belügyhöz tartozik.

 

„Ha az emberek nem akarnak oltakozni, akkor korlátozásokkal kell szembesülniük”

 

jelentette ki Mikulec az egyik lehetőséget. Azt azonban elmondta, hogy kijárási tilalom ma este nem került terítékre állítása szerint nem a politikai akarat hiánya miatt.

 hirdetes_810x300  

 

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter szintén jelen volt. Ő azért is volt érintett, mert a szakértők tanácsa OTP-rendszert akarnak bevezetni az ország munkahelyein, vagyis a munkáltatók negatív tesztet, oltási igazolást vagy a betegség abszolválásáról szóló igazolást kérhetnének az alkalmazottaiktól. Ő a sajtó kérdéseire nem nem reagált, az egészségügyi tárcához irányította őket.

 

Az iskolák maradnak nyitva (?)

 

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy terítéken van a lokális szükségállapot, vagy veszélyhelyzet bevezetésének lehetősége is azokban a régiókban, ahol ez indokolttá válik. A szakértők tanácsa által javasolt szigorú intézkedésekről nem sokat beszélt, ám úgy fogalmazott, hogy „de ezek a javaslatok nagyon szigorúak, ezért tovább vizsgálják őket”. Ebből egyértelmű, hogy a javaslatokat tartalmazó lista nagy része aligha kerül át a gyakorlatba, egyszerűen azért, mert igen népszerűtlen intézkedésekről van szó.

 

Tipikus példa az iskolák kérdése, ahol szinte akadálytalanul terjedhet koronavírus. A szakértők tanácsa ezért azt javasolta, hogy 1-2 hétre zárják be az iskolákat. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter, aki néhány héttel ezelőtt arra tett ígéretet, hogy nem zárhatnak be iskolákat a járvány miatt, egyelőre csak a bordó és fekete járásokban, most a Hospodárske Noviny internetes kiadásának úgy nyilatkozott:

 

„Én már korábban megmondta, hogy nem támogatom az oktatás felfüggesztését. A múlt év ugyanebben az időszakában függesztettük fel a jelenléti oktatást (…) és három hétre rá hatszoros esetszám-emelkedést tapasztalhattunk, vagyis, még ha csökkentenénk is mobilitást az iskolákban, a vírus akkor is terjedne”

 

Gröhling szerint az iskolák számára bevezetett, jelenlegi járványügyi intézkedések „nagyon jók, jól működnek”. Gyakorlatilag arról beszélt, hogy az oktatás felfüggesztésével csak halogatnánk a járvány terjedését. Megjegyezzük, már az első és második körben is az lett volna a cél, hogy lassuljon a járvány terjedése, hogy ne omoljon össze az egészségügy.

 

Harmadik hullám: A járványszakértők szerint “riasztó” a helyzet, szigorítás jöhet a fekete járásokban

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.