Nyitókép: Gyimesi György archívuma

 

2010 óta 3 836 személy vesztette el szlovák állampolgárságát amiatt, mert felvette egy másik országért.

 

 

Az állampolgársági törvény egy ideje már megakadt a parlamentben, de a november 23-án kezdődő ülésszak során végre sorra kerülhet, tájékoztatta a SITA hírügynökséget Milan Vetrák (OĽaNO), az alkotmányjogi bizottság elnöke.

 

 hirdetes_300x300  

A politikus elmondása szerint a késedelem oka a beterjesztő, Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter egészségügyi problémái voltak.

 

A kormány idén februárban szavazta meg az állampolgársági törvény enyhítését, majd márciusban a parlament második olvasatba utalta. Azóta azonban nem haladtak a jogszabállyal.

 

Amint arról a Körképen már beszámoltunk, a módosítás lényegében mindenki másnak lehetővé tenné a kettős állampolgárság felvételét, csak a felvidéki magyaroknak nem.

 

Tekintve, hogy egy másik országban való életvitelszerű léthez, illetve bejelentett lakhelyhez kötné a második állampolgárság felvételét, mégpedig legalább öt év terjedelemben. A felvidéki magyarok azonban érzelmi, kulturális és történelmi okokból szeretnék felvenni a magyar állampolgárságot, anélkül, hogy elhagynák szülőföldüket. A könnyítés tehát nem érintene bennünket.

 

Milan Vetrák (OĽaNO), Grendel Gábor (OĽaNO) és Ondrej Dostál (klub SaS), a koalíció három képviselője ötről két évre szerették volna csökkenteti ezt az időszakot, de a koalíciós tanács a Sme rodina és az SaS vétójára ezt nem hagyta jóvá.

 

Gyimesi György ellenben azzal a javaslattal élt, hogy állítsák vissza a törvény hatályát a 2010 előtti állapotokhoz, amikor is semmiféle megkötés nem volt érvényben. Gyimesi így alkotmányellenesnek tartja az állampolgársági törvényt, és a parlamentben a törvénymódosítás ellen fog szavazni.

 

Gyimesi azzal érvel, hogy a javaslat csak még jobban megnyitja az ollót, azaz nagyobb különbséget tesz és diszkriminálja azokat, akik anélkül szeretnék felvenni egy másik ország állampolgárságát, hogy az adott országban élnének.

 

Körkép.sk/SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.