Nyitókép forrása: Facebook.com/Eduard Heger – predseda vlády SR

 

A beoltottak, a koronavírus-fertőzésen korábban átesettek a fekete járásokban is tovább látogathatják a vendéglátóipari egységeket és az éttermeket. Ez az egyik olyan járványintézkedés-javaslat, amelyben Eduard Heger (OĽANO) kormányfő Facebook-bejegyzése szerint egyetértés van a kormánypártok között. A Koalíciós Tanács tegnap ülésezett. Természetesen az ellenőrzések várhatóan fokozódni fognak, és Heger a vállalkozók felelősségében is bízik:

 

„Úgy hiszem, a vállalkozások is felelősségteljesek lesznek, és nem kockáztatnak majd kemény pénzbírságokat a szabályok elbliccelésével. Ezt úgy értem, hogy nem engednek be oltatlan személyeket a beltérbe”

 

írta a közösségi hálón a miniszterelnök. Közölte, hogy a kormány több járványintézkedést is foganatosít, részleteket azonban csak szerdán kaphatunk a kormány ülése után. A kabinet arról is dönt, hogy kötelező vagy csak javaslat lesz-e azon személyek belépésének megtagadása az vállalkozói egységekben és tömegrendezvényeknél, akiknek nincs COVID-igazolásuk és nem azonosítják magukat személyi igazolványukkal.

 

A vállalkozó vagy a hely fenntartója szintén felhatalmazást kaphat arra, hogy kitiltsa területéről/rendezvényéről azokat a személyeket, akik nem tartják be a Közegészségügyi Hivatal rendelkezéseit.

 hirdetes_300x300  

 

„A Közegészségügyi Hivatal és a rendőrség új hatáskört kap arra, hogy a helyszínen pénzbírságot szabjon ki, vagy bezárja a vállalkozói egységet. Ha az egészségügyi dolgozókra támad az illető, vagy meghamisítja a covid-igazolványt, akkor a pénzbírság ezer euróra emelkedik”.

 

írta. A kormány arról is dönt, hogy a munkáltatók kérhetnek-e covid-útlevet. Eredetileg a járványszakértők azt javasolták, hogy a fekete járásokban a beoltatlan alkalmazottak a munkahelyükre érkezve mutassanak fel negatív tesztet. Heger szóhasználata ettől jelentősen eltér, ő arról írt, hogy a munkáltatók csináltathatnak saját költségre tesztet az alkalmazottakkal heti kétszer, ám a megfogalmazás feltételes módú. A munkáltató kérheti az alkalmazottól a COVID-igazolványt, de ez nem kötelező számára.

 

Heger azt is megerősítette, hogy a kötelező oltás egyelőre a népesség egyetlen csoportjánál sem jön szóba.

 

 

Az eddig megszellőztetett információk egyértelműen arról árulkodnak, hogy a kormány alaposan redukálta a járványszakértők által javasolt intézkedéseket. Ezek jóval szigorúbb tételeket tartalmaztak, amelyekről korábbi cikkünkben olvashat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!