Nyitókép forrása: illusztráció/SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Az energiaválság őszi kitörése miatt kvázi becsődölt cseh Bohemia Energy és a szlovák Slovakia Energy ügyfeleinek joggal kellett tartaniuk attól, hogy új számláikon a megszokott összegek többszöröse szerepel majd. Csehországban végül ez realitássá vált, Szlovákiában azonban nem. Beavatkozott az Árszabályozási Hivatal – írja a DenníkŠtandard.sk

 

Szeptember végénderült égből villámcsapásként érte kétszázezer szlovákiai háztartást a hír, hogy az ország legnagyobb alternatív gáz- ás áramszolgáltatója, a Slovakia Energy kivonul a hazai piacról. Később az is kiderült, hogy a cseh pozícióját is feladja. Mint kiderült, hogy az azonnali piacon áramot és gázt vásárló cég nem tudott lépést tartani az elszálló nemzetközi energiaárakkal, és negatívba fordult az árrése a piaci árak és az árszabályozott árak között. Szinte az első próbatételnél beadta a kulcsot, és jelezte az illetékes hatóságnak, hogy visszaadja a szolgáltatói engedélyét.

 

A hoppon maradt szlovák és cseh ügyfeleket végül a „végső szolgáltató” intézményének megfelelően kijelölt szolgáltatók vették át. Ám sok volt a kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy milyen összegű számlákat kapnak majd a három hónapos átmeneti időszak alatt. Elvileg ugyanis míg nem kötnek új szerződést, a „végső szolgáltató” kevésbé szabályozott piaci árakat szabhatott volna meg. Csehországban ez megtörtént, ám Szlovákiában nem.

 

 hirdetes_810x300  

Csehországban 900 ezer háztartás maradt a Bohemia Energy után, az emberek az új szolgáltatótól érkező előlegszámlákon sok esetben az addig megszokott összeg többszörösét találták. A legszegényebb háztartásoknak a cseh állam támogatást nyújt a rezsiköltségek okozta nyomás enyhítése céljából.

 

Minden háztartás ugyanolyan elbírálás alá esik

 

Sokáig úgy tűnt, hogy Szlovákiában sem lesz másképp. A liberális kézben lévő gazdasági minisztérium elvi kérdést csinált abból, hogy a lehető legkisebb mértékben avatkozzon be az árakba. Ugyanakkor Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter október végén büntetőfeljelentést tett a Slovakia Energy ellen, szerinte a cég tevékenysége etikátlan volt.

 

Végül a legrosszabb forgatókönyvet a végső szolgáltatók és az állam megállapodásának köszönhetően sikerült elkerülni, vagyis a Slovakia Energy egykori ügyfelei is az árszabályozott árakért kapnak majd szolgáltatásokat.

 

„Tekintet nélkül arra, hogy az adott háztartás a Slovakia Energy ügyfele volt-e vagy sem, minden új szerződött ügyfél az Árszabályozási Hivatal árképzése alapján kap áram- és/vagy gázszolgáltatást, a hivatal pedig meghatározza a maximális áakat (mind az átmeneti időszakban, mind azután). E tekintetben tehát a szolgáltatók minden háztartáshoz azonos módon viszonyulnak”

 

közölte az Árszabályozási Hivatal a Denník Štandard kérdésre reagálva.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.