Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A túrócszentmártoni kórházban feltorlódott a műtétre várók sora. A várólistán több százan vannak, ám a koronavírus-járvány miatt késik minden rutin műtét elvégzése. Egyesek már utalnak rá, hogy a beoltatlanok nagy száma a felelős a kialakult helyzetért. A kórház a Markíza televíziónak azt nyilatkozta, hogy nagy valószínűséggel  hamarosan már az onkológiai betegek sebészeti beavatkozását sem fogják tudni biztosítani, miközben van olyan beteg, akinek vélhetően nincs annyi ideje, hogy a helyzet normalizálódását kivárja.

 

A  rutinműtétnek számító ízületcserére 1300-an várnak, ezt a lemaradást még „békeidőben” is igen nehéz ledolgozni. Onkológiai betegekből 160-an várnak műtéti beavatkozásra. Az orvosokat és a kórházi kapacitásokat azonban a COVID-betegek kötik le.

 

„A betegek, akik betartják az intézkedéseket és be vannak oltva, a beoltatlanul, fertőzötten kórházba kerülő betegek miatt szenvednek” – mondta az egyik főorvosnő. Egy másik, sebészfőorvos azt hangsúlyozta, hogy két héten belül kritikusra fordul a helyzet, és előbb vagy utóbb a többi szlovákiai kórházban is ugyanez játszódik le, mint most a túrócszentmártoniban.

 

 hirdetes_300x300  

„Azután már felesleges (egyébként elkerülhető – a szerk.) haláleseteket is előfordulnak majd”

 

mondta.

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet, hogy két héten belül a kórházakban már 3000 fő felett járhat a koronavírusos betegek száma, és 300 felett a lélegeztetőgépre szorulók száma.

 

A kórházak már a hivatalos kapacitásaikon túl teljesítenek Zsolna, Eperjes és Kassa megyében. A kormány az oltást szorgalmazza, de közben a járványszakértők által javasolt intézkedések zömét nem fogadta el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!