Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A kormány a járványszakértők javaslata ellenére az SaS vétója miatt nem zárta be az iskolákat, ám a végső döntést rábízta a Közegészségügyi Hivatalra (ÚVZ). Így jelenleg a regionális közegészségügyi hivatalok kezében van az oktatási intézmények sorsa. Az ÚVZ hivatalos Facebook-oldalán közölte, Ján Mikas felszólította a regionális Közegészségügyi Hivatalokat arra, hogy riasztó járványhelyzet esetén rendeljék el az iskolák bezárását az adott régióban.

 

A Rozsnyó és Varannói járásokban már pénteken délután elrendelték az alapiskolák felső tagozatainak és az összes középiskola bezárását. A Rozsnyói járásban a víruspozitív esetek harmada 18 éven aluliakat érint.

 

Az ÚVZ azt írta a közösségi hálón, hogy több regionális hivatal is összehívta a regionális válságstábot, a járványbiozottságot vagy a biztonsági tanácsot, ahol szintén az iskolák bezárásáról fognak tárgyalni.

 

 hirdetes_810x300  

A Facebook-bejegyzés hangsúlyozza, hogy a regionális közegészségügyi hivatalok Ján Mikas tiszti főorvos teljes bizalmát és támogatását élvezik. Szükségük lehet rá, mivel a második legnagyobb kormánypárt, az oktatási tárcát is vezető SaS elutasítja az iskolák bezárását. Branislav Gröhling szerint nem szabad az iskolákat járványgócoknak, a tanárokat pedig terjesztőknek beállítani. Gröhling korábban ígéretet tett, hogy a harmadik hullám idején nem lesznek iskolabezárások – az erről szóló szakértői javaslatot korábban az SaS meg is vétózta.

 

A járványszakértők ugyanakkor korábban hangsúlyozták, hogy az iskolák bezárása megelőző intézkedés lenne, mert akkor már késő, mikor pozitív eseteket mutatnak ki a diákok vagy pedagógusok között.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.