Paszkál
  • HUF: 390.11
  • USD: 1.04
  • 14 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Az Alkotmánybíróság szerint, nem sértik az alkotmányt a Közegészségügy által kiadott járványügyi rendeletek

A Közegészségügy rendelkezéseit a főügyész támadta meg az Alkotmánybíróságon

Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

A Közegészségügyi Hivatal járványkezelés céljából kiadott rendeletei nem sértik az alkotmányt. Lényegében erről döntött szerdán az Alkotmánybíróság. A hosszabb megfogalmazás szerint a közegészség védelméről szóló törvény azon része, amely felhatalmazza a Közegészségügyi Hivatalt, hogy rendeleteit általános érvényű rendeletként adja ki, nem sérti az alkotmányt.

 

Az ügy Maroš Žilinka főügyész kezdeményezésére került a taláros testület elé. Az AB indoklásában leszögezte, hogy mint nem centralizált, az egész ország területét lefedő hatóság, a Közegészségügyi Hivatalnak joga van általános érvényű jogszabályokat kiadni az egészség védelme érdekében. Ugyanakkor leszögezték, hogy nem vizsgálták, hogy milyen jogi kereteken és kötelezettségek mentén adhat ki ilyen rendeleteket a Közegészségügy, ahogy az eddig kiadott előírások tartalmát sem vették górcső alá.

 

Az Alkotmánybíróság a főügyész beadványában megfogalmazott minden kifogást elutasított. Žilinka többek között azt kifogásolta, hogy a rendeleteket a Közegészségügy teszi közzé. A főügyész álláspontja szerint csak akkor kerülhetnének hatályba, ha bekerülnek a törvénytárba.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket