Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Láthatóan nem egységes az egyes csoportok kötelező oltásának kérdésében az SaS. Ezt a párt szóvivője, Ondrej Šprlák is megerősítette a SITA hírügynökségnek.

 

A párt több tagja is megszólalt már a témában – ki sajtótájékoztatón, ki közösségi oldalán. Mindannyian saját véleményüket közölték, mivel a pártban nincs egységes álláspont a témát illetően.

 

Hétfőn Radovan Sloboda (SaS) parlamenti képviselő közösségi oldalán azt írta, hogy ő elsősorban amellett van, hogy az oltottak számára legyen feloldva a lockdown. Amennyiben ez a megoldás nem működne, úgy Sloboda a kiválasztott csoportok (értsd pl. egészségügyi dolgozók, tanárok, stb.) kötelező oltását támogatná.

 

 hirdetes_300x300  

„Ha ez a megoldás sem működne, akkor támogatom a kiválasztott csoportok, például az összes 60 év feletti, vagy az összes egészségügyi dolgozó és szociális munkás kötelező oltását.”

 

írta Sloboda.

 

 

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter támogatja az egészségügyi dolgozók, katonák, tanárok, esetleg a szociális szolgáltatást nyújtók kötelező oltását, esetleg a rizikósnak számító 60 év felettiekét is. Ezt vasárnap mondta el a Markíza televízió Na telo című politikai vitaműsorában.

 

Jana Bittó Cigániková, a parlamenti egészségügyi bizottságának vezetője viszont szintén vasárnap, az RTVS O 5 minút 12 című vitaműsorában arról beszélt, hogy a jelenlegi rossz járványügyi helyzetből az egyetlen kiút a szigorúbb lockdown az oltatlanok számára, valamint a gazdasági segítség.

 

Hétfőn koraeste összeül a Koalíciós Tanács, melyen a jelek szerint az SaS az intézkedések esetleges feloldása mellett akar kardoskodni. Sulík szeretné bővíteni azon szolgáltatások és üzletek listáját, melyek nyitva tarthatnak lockdown idején, tárgyalni akar a bezárás miatt veszteségeket elkönyvelő vállalkozások kártalanításáról is. Sulík szeretné elérni azt is, hogy a napi covid-statisztikákban tüntessék fel, hogy a fertőzöttek közül mennyien nincsenek beoltva.

 

A Sme rodina a lockdown meghosszabbítása kapcsán egyelőre nem foglalt állást nyilvánosan, mivel Boris Kollár házelnök szerint nem lenne korrekt a koalíciós partnereivel szemben, ha azok a sajtóból tudnák meg pártja álláspontját.

 

Marek Krajčí korábbi egészségügyi miniszter úgy gondolja, hogy az OLaNO támogatni fogja a szakértők konzíliumának javaslatát, mely a lockdown december 16-ig történő meghosszabbítását kéri. Ezzel együtt szeretnék intenzívebbé tenni a kijárási tilalom és a home office betartásának ellenőrzését. A szakértők javasolják az OTP rezsim bevezetését a tömegközlekedési eszközökön is.

 

SITA, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!