Nyitókép forrása: illusztráció/körkép.sk/kl

 

A rendőrség kedden regel négy személyt vett őrizetbe a pandémiás állami támogatásokkal kapcsolatban, amelyeket a bazini munkaügyi hivatal utalt ki a gyanú szerint offshore vállalatoknak – közölte Hamran István átmenetileg megbízott országos rendőrfőkapitány a JOJ tévének nyilatkozva.  Nem zárta ki, hogy más személyeket is őrizetbe fog venni a rendőrség az üggyel kapcsolatban, ahogy arra is van esély, hogy bűnszervezetről van szó.

 

A Ján Kuciak Oknyomozó Központ derítette ki, hogy több mint 24 millió eurónyi, cégeknek szánt állami pandémiás támogatás landolt gyanús offshore cégeknél a bazini munkaügyi hivatalon keresztül. (E támogatások osztása a Munkaügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik, a disztribúciót pedig a munkaügyi hivatalok oldják meg).

 

Összesen 28 olyan külföldi vállalat jutott így jogtalanul támogatásokhoz, amelyek tulajdonosa minden esetben külföldi, többnyire görög és horvát, nem adtak le zárszámadást, és lehetetlen ellenőrizni, mennyi alkalmazottal rendelkeznek valójában, némelyiknek pedig adótartozása is van az állam felé. Az is összeköti őket, hogy mindegyiknek a bazini munkaügyi hivatal hagyta jóvá a támogatás folyósítását 2020 októbere és 2021 májusa között.

 

 hirdetes_300x300  

Az állami támogatási program keretében eddig 1,4 milliárd eurót osztottak ki elsősorban a munkahelyek megtartásának támogatása céljából. A pályázóknak becsületbeli nyilatkozatot kell tennie, hogy az általa megadott információk valódiak. A hivataloknak nincs kapacitása minden egyes pályázó adatait hitelesíteni a támogatás odaítéléséig.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!