Nyitókép: Facebook

 

Eduard Heger kormányfő keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a koalíciónak sikerült megegyeznie abban, hogy milyen óvintézkedések lesznek érvényesek az elkövetkezendő hetekben. Elmondása szerint tegnap még nem tudták, hogy a jelenlegi lockdown befejeztével miként alakul a helyzet a továbbiakban, ezért a koalíció éjszakába nyúlóan tárgyalt, amit ma reggel is folytatott, így született meg a döntés.

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter az egyezség kulcsfontosságú pontjait ismertette, ami azt jelenti, hogy:

 

 hirdetes_300x300  
  • a kijárási tilalom és a veszélyhelyzet továbbra is érvényben marad;
  • az alapiskolák felső tagozatai és a középiskolák hétfőtől (december 13.) áttérnek a távoktatásra;
  • péntektől (december 10.) megnyitnak a boltok az oltottak és a covidon átesettek számára;
  • a szállodák december 25-től nyithatják meg kapuikat.

 

A koalíciónak az Igor Matovič pénzügyminiszter által javasolt 500 eurós utalványokkal kapcsolatban is sikerült megegyeznie. Matovič elmondása szerint az utalványokat illetően kompromisszum született a koalícióban, ami azt jelenti, hogy 500 eurós utalványok helyett 300 eurónyi készpénzt fognak kifizetni azoknak a 60 év feletti polgároknak, akik beoltatják magukat.

 

A juttatást minden olyan 60 év feletti polgár megkapja, aki december 24-ig felveszi a harmadik vagy a második koronavírus elleni oltást, illetve december 24-ig időpontot kér az első oltásra.

 

Azok a 60 év felettiek, akik már be vannak oltva három adag vakcinával, illetve december 24-ig felveszik azt, 300 eurót kapnak. Azok, akik karácsonyig a második adag vakcinát veszik fel, 200 eurót kapnak. És azok, akik egyáltalán nincsenek beoltva, de karácsonyig időpontot kérnek, szintén 200 euróban részesülnek.

 

Matovič szerint az a probléma, hogy rengeteg ember, aki két vakcinával beoltatta magát, már nem szeretne harmadik adagot, ezért a pénzügyminiszter reméli, hogy ez a pénzösszeg motiválni fogja őket arra, hogy harmadszor is beoltassák magukat.

 

Veronika Remišová, a Za ľudí elnökének nyilatkozata szerint, amennyiben a jelenlegi szabályok nem fogják növelni az átoltottsági szintet, pártja a kötelező oltást fogja követelni a 60 év felettiek számára.

 

Az oltottakra vonatkozó boltnyitás egyelőre csak az üzleteket érinti. A szolgáltatásokat csak később fogják megnyitni, a vendéglátó-ipari szektorra pedig nem vonatkozik az enyhítés. A további részleteket holnap, azaz szerdán fogják ismertetni.

 

Az egészségügyi miniszter kezébe kerül az ún. kézifék. Ez azt jelenti, hogy Lengvarský holnap bejelenti, hogy legfeljebb hány koronavírusos beteg fekhet a kórházakban, s amennyiben ezt túllépjük, joga lesz szigorítani az óvintézkedéseken.

 

Az elfogadott óvintézkedések január 9-ig lesznek érvényben.

 

A hírt frissítjük!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.