Nyitókép forrása: facebook.com/Slovenská komora zdravotníckych záchranárov

 

A kórházreform és a költségvetés elfogadásának napján több tucat mentős tüntetett a parlament épülete előtt, hogy „megköszönjék” a korábban az egészségügyi dolgozóknak beígért, 2022-re vonatkozó, kimagasló bérszínvonalemelés elmaradását. A mentősök megmozdulását támogatta a parlamenten kívüli KDH, a Magánorvosok Szövetsége, az Orvosi Kamara és az Orvosok Szakszervezeti Szövetsége is. A tüntetés folyamán szóváltás alakult ki a demonstrálók és a rendőrség között, végül két főt letartóztattak a hatóságok – nem kis felháborodást keltve a nyilvánosságban. Boris Kollár után pedig Robert Fico és Robert Kaliňák is színre lépett.

 

A mentősök a demonstrációval fel akarták hívni a figyelmet a végletekig elhanyagolt, de egyben végletekig túlterhelt egészségügy helyzetére. A bérszínvonal jelentős emelésére azért lenne szükség szerintük, hogy elkerülhető legyen az egészségügyi dolgozók tömeges elvándorlása, amely járvány nélkül is veszélyes méreteket öltött.

 

A tüntetők és a rendőrök között szóváltás alakult ki, majd két személyt előállítottak és őrizetbe vettek. A Szakszervezeti Szövetség megerősítette, hogy az egyikük František Majerský volt. A szakszervezet közlése szerint:

 

 hirdetes_300x300  

„A LOZ tudomásul veszi, hogy fontos a törvények betartása, de a rendőrség fellépését helytelennek tartjuk. A tüntetés nyugodt körülmények között zajlott, nem állt fenn közrend megzavarásának veszélye és garázdaságnak még a jelét sem lehetett látni”

 

fogalmazott Peter Visolajský a LOZ elnöke.

 

A két mentős letartóztatását követően Boris Kollár, a Sme rodina elnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt, sajnálatosnak tartja, hogy a mentősök tüntetéssel kénytelenek felhívni magukra és helyzetükre a figyelmet. Egyúttal felajánlotta, hogy a két előállított személyre esetlegesen kirótt pénzbírságot magánemberként átvállalja.

 

Kollár hangsúlyozta, hogy Szlovákiban mintegy 200 mentős hiányzik, és hogy a mentősök szlovákiai kezdő fizetése mindössze fele a csehországinak.

 

Majerskýt és társágt még őrizetben meglátogatta a Smer két vezető politikusa, Robert Fico és Robert Kaliňák (civilben mindketten jogászok), és felajánlották jogi segítségüket a két mentősnek. Ők a nyilvánvaló politikai indíttatású ajánlatot elutasították. Majerský egy azóta törölt Facebook-bejegyzésben azt azzal indokolta, hogy

 

” Miért? Mert az egészségügyünk helyzetéről nem ez a kormány tehet, amely belecsöppent a pandémiába, hanem az összes ezt megelőző kormány”

 

indokolta.

 

A két mentős négy órát töltött a zárkában, még aznap szabadon engedték őket.

 

A nagy felháborodást keltő ügyben a politikusok is kénytelenek voltak állást foglalni. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter az esetre azzal reagált, hogy a „törvény mindenkire egyformán vonatkozik, mindegy, hogy Kotlebáékról vagy a mentősökről van szó”.

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerint a rendőrségnek finomabban kellett volna eljárnia az ügyben.

 

Hamran István megbízott országos főkapitány szerdai nyilatkozata szerint helyesli a rendőrök keddi fellépését, ő is arra hivatkozik, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, és ezért nem lehet „szelektíven eljárni” kivételezett csoportokkal szemben. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a rendőröket kellemetlenül érintette, hogy épp a mentősökkel szemben voltak kénytelenek fellépni, akikkel egyébként együtt dolgoznak a járvány frontvonalában.

 

Hamran Fico és Kaliňák bepróbálkozását politikai hiénizusnak és alantas politikai pontszerzési kísérletnek nevezte. Mint mondta, örül, hogy a két mentős elutasította Ficóék ajánlatát.

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő még kedden, az előállítások napján a SME napilapnak azt nyilatkozta, hogy sajnálja, hogy pandémia idején szerveznek egy olyan tüntetést, amire egyébként nincs is szükség. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.