Nyitókép: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

A kormány döntései kaotikusak és gyorsan változnak, ugyanakkor a koronavírus-járvány is gyors ütemben módosul. A szakértői konzíliumot például közgazdászokkal is ki lehetne egészíteni – véli Richard Sulík gazdasági miniszter, az SaS elnöke. Arra a kérdésre, hogy a kormány megbirkózott-e a járványellenes harccal, úgy válaszolt, jobban is végezhette volna a dolgát.

 

„Ha azt nézem, hogyan birkóznak meg más kormányok a koronavírus ellen folytatott küzdelemmel, akkor kijelenthetem, hogy nem Szlovákia áll a legrosszabbul. Úgy gondolom, megálljuk a helyünket a küzdelemben. Még akkor is, ha az ellenzék kritikája elsősorban ezen a témán alapszik”

 

– mondta Sulík.

 hirdetes_300x300  

 

Megjegyezte: a kormány akármilyen jó tervet is talál ki, nem tudja előre, mi fog következni. „Most derült égből villámcsapásként megjelent az omikron, így minden eddigi tervünk tárgytalanná vált” – hangsúlyozta.

 

Hozzátette: a kórházi ápolásra szorulók számának hirtelen növekedése esetén nem várhatnak hosszabb elemzésekre. „Azonnal lépnünk kell, és ez meg is történt” – állítja. A gazdasági miniszter szerint néha hiba csúszhat az egyes intézkedések értelmezésébe, esetleg félreértés történhet, amit a kormánynak ki kell javítania. Ez azonban szerinte nem tragédia.

 

A tudósok és a szekértők csak a járványt látják

 

A tudósok és szakértők járvánnyal kapcsolatos véleményét szívesen meghallgatja.

 

„De veszélyesnek tartom, hogy az ajánlásaikat egy az egyben meg is valósítsuk. Ők csak a járványt látják, de ezen nem is kell csodálkoznunk, hiszen a konzíliumban négy epidemiológus, két virológus és egy gyermekorvos van. Nekem ne mondják, hogy meg tudják ítélni a döntéseik gazdasági következményeit, vagy azt, hogy milyen hatással lenne a gyerekekre, ha ismét bezárnánk az iskolákat”

 

– vélekedett Sulík. Szerinte a konzíliumot érdemes lenne közgazdászokkal, pedagógusokkal és szociológusokkal is kiegészíteni.

 

A gazdasági miniszter a vállalkozóknak nyújtott elégtelen segítséget tartja a járványkezelés kudarcának. Megjegyezte, hogy a kormányülésen több általános kárpótlási törvényjavaslatot is előterjesztett, de ezeket nem fogadták el. Kifogásolta, hogy ezt a problémát Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter akarta megoldani, de tavasztól semmi sem történt.

 

Sulík azt is elmondta, hogy az intézkedések átláthatóbbá tétele érdekében az SaS támogatni fogja a Covid-automata újbóli bevezetését.

 

A járványhelyzetet illetően azt is problémának véli, hogy az egészségügyi alkalmazottak nem kaptak elegendő jutalmat.

 

 „Általában véve elegendő pénz kerül az egészségügybe, ezért kellene lennie forrásnak”

 

– jegyezte meg. Szerinte a nővérhiány vezetett ahhoz, hogy a kórházakban egyes műtéteket el kellett halasztani.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!