Nyitókép: Getty Images

 

A Pozsonyi Kerületi Önkormányzat január 6-án, csütörtökön elindítja az 5 és 11 év közötti gyerekek oltását. A megyében a fentebb említett korosztály számára jóváhagyott speciális vakcinatípussal fognak oltani. Az 5 és 11 év közöttieknek beadott vakcina a standard, felnőtteknek beadott adag harmadát képezni. A gyerekeket a pozsonyi Nemzeti Futballstadion nagykapacitású oltóközpontjában fogják oltani.

 

„A fiatal generációnak az iskolabezárás időszaka bizonyos értelemben elvesztegetett év volt. A távoktatás határokba ütközött, és a társas kapcsolatok is sérültek. A mi közös feladatunk az, hogy ezeket a kapcsolatokat ne rontsuk tovább, az iskolák pedig nyitva maradhassanak. Ehhez kétségtelenül hozzásegít a gyerekek oltása is, hiszen tavaly ősszel gyakran azt hallottuk, hogy éppen az iskolások azok, akik terjesztik a vírust“

 

– jelentette ki Juraj Droba, Pozsony megyefőnöke.

 

 hirdetes_300x300  

Az 5 és 11 év közötti gyerekek oltása eddig csak az orvosi ajánlás alapján azoknak a gyerekeknek volt ajánlott, akiknél fennállt a betegség súlyos lefolyása. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása után a Pfizer/BioNTech vállalat vakcinája már korlátozás nélkül elérhető ebben a korosztályban. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeket már orvosi ajánlás nélkül is be lehet regisztrálni az oltásra.

 

Az oltásra való regisztrációt a https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia oldalon lehet elvégezni. Ezután a legközelebbi oltópontra fognak időpontot küldeni SMS-ben és e-mailben. A Pozsonyi Kerületi Önkormányzat felhívta a figyelmet arra, hogy a 18 évnél fiatalabbak oltásánál a törvényes képviselőnek is jelen kell lennie. A személyes jelenlétet csak közjegyző által hitelesített meghatalmazással lehet helyettesíteni.

 

Január 6-án Pozsony megye csak és kizárólag az 5 és 11 év közöttieket fogja oltani, és csakis azokat, akik előre regisztráltak az oltásra. Az érdeklődők első része már kapott meghívót az NCZI-től.

 

Tomáš Szalay, a megye orvosa szerint ezen a héten mindenkit beoltanak, aki az NCZI-n keresztül beregisztrált a pozsonyi Váróterembe. A gyerekek oltását január 17-én fogják folytatni.

 

A megye közlése szerint a gyerekadagot 5-től 11,99 évig adják be, 12 éves kortól már teljes adagot adnak a gyerekeknek.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!