Nyitókép forrása: Facebook.com/Zuzana Čaputová

 

Bár az amerikaiakkal kötött védelmi megállapodás szerződését a kormány elfogadta, és így már változtatni rajta nem lehet, a vitatott szerződés legitimálása érdekében – no meg Robert Fico egyre erősödő preferenciái láttán – egyre több politikai nyilatkozat hangzik el. Gyakorlatilag az elfogadás után alakult ki érdemi vita, mivel előtte a Főügyész és az ellenzék kifogásait is elengedték egymás mellett. Ivan Korčok külügyminiszter elég gyengén szerepelt a hétvégi vitaműsorokban a szerződés mellett érvelve, hétfőn azonban már az ország három legfőbb közjogi méltósága is egyeztetett a DCA kapcsán. Alaposan megkésve, ami azt illeti.

 

A kormány még a múlt héten elfogadta a többek által is kifogásolt szerződést, és csak ezután kezdődött érdemi vita a szövegezésről. Ez azonban azt jelenti, hogy változtatni rajta nem lehet. Ha az ellenzék rendkívüli ülését nem számoljuk, akkor csak februárban szavaz róla a parlament. Ezek után már csak egy próbatételnek kell megfelelnie: Zuzana Čaputvá államfőnek, mint a szlovák hadsereg főparancsnokának, kell ratifikálnia a szerződést.

 

Čaputová dönthet úgy, hogy ahogy az ellenzék előrehozott választásokról szóló népszavazás-kezdeményezését, ezt is az Alkománybíróságnak utalja tovább ellenőrzésre. Az ellenzék ugyanis azzal érvel, hogy a DCA jelenlegi formájában sérti Szlovákia szuverenitását. Annyi biztos, hogy a kormánynak, és főleg Ivan Korčok (SaS) külügyminiszternek nem sikerült minden kétséget és aggodalmat eloszlatnia.

 

 hirdetes_300x300  
Heger és Kollár többé-kevésbé támogatják

 

Hétfőn Čaputová Eduard Heger (OĽANO) kormányfővel és Boris Kollár házelnökkel találkozott az elnöki palotában. Ők a három legfőbb közjog méltóság, külpolitikai szempontból az ország irányultságának garantálói.

 

Heger teljes mellszélességgel kiáll a szerződés mellett, megjegyezzük, puha kormányzásának alapja épp a konfliktuskerülés. Márpedig ha a Szputnyik V vakcina miatt a liberálisok hajlandók voltak egy kormányválságot kirobbantani, akkor a DCA szerződés kapcsán ez a veszély még nagyobb.

 

Boris Kollár már óvatosabb, de nem támadja a szerződést. Ő azt hangsúlyozza, hogy a lényeg továbbra is az, hogy a szlovák parlament dönt a külföldi katonák, atomfegyverek szlovákiai tartózkodásáról. Aztán alibista módon leszögezte, hogy a parlamenti vitán majd Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszternek és Ivan Korčok külügyminiszternek kell majd megválaszolnia a képviselők kérdéseit. Ez magyarul annyit tesz, hogy a Sme rodina nem gördít elé akadályt, de nem is fogja magát úgy megerőltetni, mint Heger – egyelőre.

 

Čaputová még nem döntött

 

Čaputová a találkozó után még nem foglalt állást.

 

„Meghívtam Boris Kollár házelnököt és Eduard Heger kormányfőt, hogy többek között az amerikai védelmi megállapodásról is beszéljünk. A mi geopolitikai irányzékunk egységes, de hasznosnak tartottam egyeztetni ebben a témában. Ezen a héten a védelmi megállapodás kapcsán találkozom még a külügyminiszterrel és a védelmi miniszterrel is, ezután foglalok állást a továbbiakról”

 

írta Facebook-bejegyzésében az államfő.

 

A ratifikáció dilemmája

 

A kérdés az, hogy Čaputová vállalja-e majd a kockázatot, hogy a DCA-t az Alkotmánybírósághoz utalja. A jogi vizsgálat eredménye ugyanis nem borítékolható előre. Maga az államfő egy szélsőségesen nyugatbarát, atlantista beállítottságú balliberális párt, a Progresívne Slovensko jelöltje volt a 2019-es elnökválasztáson, így álláspontját nem kell találgatni.

 

A politikai helyzet azonban nem egyszerű. A DCA szerződés elég nagy muníciót adott az ellenzék, elsősorban Robert Fico kezébe, annak ellenére, hogy 2017-ben ő maga is csaknem keresztülverekedte ugyanezt a megállapodást – végül koalíciós partnerén, az SNS-en bukott el a dolog.

 

A Smerből kiváló, így az egykori Smer szavazókból is élő HLAS nem ellenzi a megállapodást, de nem támogatja a szerződést jelenlegi formájában. A HLAS óvatossága arra vezethető vissza, hogy a következő választások után a liberálisokkal akarna kormányozni.

 

Az államfő dilemmája lényegében az, hogy hogyan ratifikálja a szerződést úgy, hogy az ne hajtson több vizet Ficoék malmára, hiszen a Smer erősödése fenyegeti a HLAS (felméréseken mért) vezető pozícióját. Egyébiránt, az az érdekes kérdés is felmerül, hogy miért pont most kellett Korčokéknak tető alá hozni a DCA-t…

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!