Hirdetés (X)

Belföld

A magánlaboratóriumokban újabb 212 omikronos esetet azonosítottak

Az omikron legnagyobb mértékben Szlovákia északi és északkeleti részén van jelen.

Nyitókép: SITA/AP

 

Szlovákiában egyre inkább dominánssá válik az omikron variáns – derült ki az Unilabs Slovensko laboratóriumainak pozitív mintákat vizsgáló elemzéséből. Múlt hét végén a vizsgált 346 minta 61 százalékában jelen volt az omikron variánst, ami 212 esetet jelent. A maradék 39 százalékot a delta variáns alkotja.

 

Az elemzésből többek között az is kiderült, hogy az omikron legnagyobb mértékben Szlovákia északi és északkeleti részén van jelen. Az Eperjesi kerületben a minták 75,5%-ban, a Zsolnai kerületben a minták 73,4%-ban, a Kassai kerületben pedig a minták 71%-ában van jelen. Ezután következik a Pozsonyi kerület (63,2%), Nagyszombati (60,4%), Trencséni (37,7%), Besztercebányai (25,0%) és a Nyitrai kerület (27,3%).

 

A vizsgált mintákban az omikron variáns elsősorban a nőknél volt jelen (67,6%) és csak utána következnek a férfiak (53,7%).

 

A delta variánssal ellentétben az omikron elsősorban a fiatalok, a 12 és 17 év közöttiek korosztályában fordult elő a leggyakrabban (81,4%). Utánuk következnek az 5 és 11 év közöttiek 73,1%-kal. A 34 és 49 év közöttiek körében 63%-ban volt jelen az omikron, míg az 50 és 65 év közöttiek korosztályában 52%-ban volt jelen. A pozitívan tesztelek körében az omikron variáns legalacsonyabb előfordulása a 66 év felettiek korosztályában volt (28%).

 

„Fel kell készülnünk arra, hogy itt van az omikron okozta újabb hullám. Értelmesnek kell lennünk, be kell tartanunk az óvintézkedéseket, ugyanis az elkövetkezendő heteket az omikron fogja meghatározni“

 

– mondta Peter Lednický, az Unilabs Slovensko vezérigazgatója.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket