Nyitókép: Körkép.sk

 

A Közegészségügyi Hivatal új rendelete kedden lép életbe. Az intézkedésekre a gyorsan romló járványügyi állapot miatt volt szükség.

 

Január 25-től rövidül a pozitív tesztet követő házi karantén időszaka, ugyanúgy rövidül a karantén azok számára is, akik fertőzött személlyek kerültek kontaktusba.

 

Ennek értelmében a beoltott személyeknek, illetve azoknak, akik átestek a fertőzésen, egyáltalán nem fog kelleni karanténba vonulniuk akkor, ha koronavírussal fertőzött személlyek kerültek kontaktusba.

 hirdetes_300x300  

 

A döntés pagmatikus, nem orvosi. Az emberek ugyanis 5 nap után is fertőzőek lehetnek, és mivel az omikron ugrásszerűen növeli a fertőzöttek számát, ha nem változtatnának az eddigi karantén-előírásokon, nagy kiesések lennének a szolgáltatások biztosítása terén, valamint az egyes üzemekben.

 

A döntéssel kapcsolatban a szakértők továbbra is hangsúlyozzák, hogy a lehető legnagyobb mértékben mindenhol, ahol erre lehetőség van, ragaszkodjunk az otthoni munkavégzéshez.

 

A Közegészségügyi Hivatal és az egészségügyi minisztérium egyeztetése után immár elég lesz az antigénteszt annak bizonyítására, hogy az illető pozitív fertőzést produkált.

 

Mi mit jelent?

 

Izoláció – azok a személyek, akik kézhez kapták a vírusfertőzöttségről szóló tesztet.

Karantén – azok, akik koronavarírussal fertőzött személlyek kerültek kontaktusba.

 

Mit tegyen a fertőzött?

 

Aki elkapja a koronavírus-fertőzést, öt napon keresztül köteles otthon maradni. Nem mehet sehová, nem találkozhat senkivel. Ha 5 nap után nincs tünete, véget ér számára az izoláció, de további öt napig köteles FFP2-es típusú szájmaszkot viselni. Ezen kívül nem járhat tömegrendezvényre, nem mehet étterembe, sporteseményre, illetve sehová, ahol nem kötelező a szájmaszkhasználat.

 

Körkép.sk/DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!