Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

„A COVID-19 elleni oltás kötelezővé tétele az állam legitim eszköze a közegészségügy védelme tekintetében” – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a szerdai kormányülés előtt.

 

A kormányfő arra a jelentésre reagált, amelyet az egészségügyi tárca az igazságügyi minisztériummal közösen dolgozott ki a kötelező oltás bevezetésének jogi és gyakorlati lehetőségeiről.

 

Az elemzésből többek között az is kiderül, hogy a koronavírus elleni oltások „biztonságosak, csökkentik a betegség továbbadásának valószínűségét, csökkentik a kórházi ápolást igénylő súlyos lefolyás kockázatát, és a halál bekövetkeztének kockázatát”.

 

 hirdetes_810x300  

Heger elmondása szerint a kötelező oltást jelenleg jogilag négy módon lehet bevezetni: az egészségügyi minisztérium vonatkozó rendeletének módosításával, a közegészségügyi hivatal vonatkozó rendeletének módosításával; harmadik lehetőség a közegészségügyről szóló törvény módosítása, a negyedik pedig egy önálló törvény elfogadása lenne.

 

„Mivel az elemzés megállapította, hogy lehetséges bevezetni a kötelező oltás intézményét,(…) megállapítható, hogy ha megint jönne egy olyan variáns, amely nagy számban juttatná az embereket a kórházba, akkor fontolóra lehet venni a kötelező oltás tényleges bevezetésének lehetőségét”

 

mondta.

 

A kormányfő elárulta, egyelőre meg kell várni, hogyan csapódik le az Omikron-variáns terjedése a kórházakra. Egyelőre erről ugyanis még nincs elég adat.

 

Heger kijelentette, azt már tudni lehet, hogy az Omikron rendkívül gyorsan terjed, amit a rekord-pozitivitási mutatókban is tetten érhetünk.

 

„Elmondhatjuk, hogy a beoltatlanok esetében az Omikron-fertőzés 25 százalékkal kevesebb kórházi ellátást eredményez. Egy részről azt mondhatnánk, hogy ez jó hír, másrészről azonban ez a 25 százaléka nagyon kevés”

 

fogalmazott a kormányfő. Hangsúlyozta, az oltás védelmet jelent.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!