Ulrik
  • HUF: 400.83
  • USD: 1.04
  • 21 °C
  • 30 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Korčok megerősítette: a NATO azt fontolgatja, hogy Szlovákiába is katonákat küld

„Ez nem a szlovák fél kérése volt, ez a védelmi stratégia része a kialakult helyzetre“.

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A NATO azt fontolgatja, hogy Szlovákiába is katonákat küld – erősítette meg Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter a parlament külügyi bizottságának csütörtöki ülése után. Hangsúlyozta, hogy egyelőre nem született döntés az ügyben. Arról, hogy a NATO fontolgatja, ezer-ezer katonát küld Romániába, Bulgáriába, Magyarországra és Szlovákiába, csütörtökön tájékoztatott a brit Sky News csatorna.

 

„Ez nem a szlovák fél kérése volt, ez a védelmi stratégia része a kialakult helyzetre“

 

– mondta a miniszter. A NATO a következő napokban, hetekben fog foglalkozni a kérdéssel.

 

 „A Baltikumban és Lengyelországban is vannak ilyen katonai struktúrák, és ezek a 2014-es események miatt vannak ott. Mivel azt gondoltuk, hogy a helyzet a továbbiakban nem fog úgy eszkalálódni, mint 2014-ben, ezért a NATO-struktúrák bővítése befejeződött“

 

– közölte Korčok.

 

Korčok a külügyi bizottság csütörtöki nem hivatalos ülésén az ukrajnai helyzetről és a diplomáciai tárgyalásokról tájékoztatta a négy jelen lévő képviselőt.

 

„Én azt a következtetést vontam le, hogy valóban feszült a helyzet, de még megoldható. Ennek érdekében lépéseket kell tenni a deeszkaláció felé, el kell vetnünk a valós fenyegetését annak, hogy katonai akcióra kerülhet sor Ukrajna ellen, ez ugyanis elfogadhatatlan“

 

– értékelte a helyzetet a külügyminiszter. Egyben felszólította az ellenzéket, fogalmazza meg egyértelműen, hogy egy potenciális konfliktus esetén melyik oldalon állna.

 

Az eddigi információk szerint az Egyesült Királyság is azt fontolgatja, hogy további néhány száz katonát küld Kelet-Európába, még az Ukrajnát fenyegető esetleges orosz invázió előtt. A brit csatorna szerint a NATO-misszió csak akkor valósul meg, ha mind a 30 tagállam egyetért vele.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket