Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A jelenlegi szlovákiai járványhelyzettel összefüggésben a kórházakban stabil a helyzet – közölte Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter.

 

„A járványhelyzet az elemzések szerint alakul, ami azt jelenti, hogy növekszik a kórházi ellátásra szoruló betegek száma, de a helyzet egyelőre stabil. A helyzetet rendszeresen kiértékeljük és a tesztelési kapacitásokat is emelni fogjuk“

 

– jelentette ki Lengvarský. Elmondása szerint azon dolgozik, hogy szükség esetén diákokkal tudják erősíteni az egészségügyi személyzetet.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákiában átlagosan 20 ezerrel nő a koronavírus-fertőzöttek száma.

 

„Ami a fertőzöttek számát illeti, jócskán túlléptük az előző hullámokat“

 

– konstatálta Matej Mišík az Egészségügyi Elemzések Intézetétől. Hozzátette: a múlt hét folyamán pozitívan tesztelt személyek mintegy két százaléka kórházi ellátásra kényszerül. A kórházakban mintegy 2 300 covidos beteget kezelnek, lélegeztetőgépre pedig 135 személynek van szüksége. A kórházak naponta átlagosan 250 pácienst vesznek fel, de vannak olyan napok is, amikor 300-at.

 

Mišík tájékoztatása során az elmúlt héten mintegy 1 400 esetben riasztották a mentősöket koronavírus-gyanús vagy igazoltan covidos betegekhez. A riasztások száma elsősorban a Kassai és az Eperjesi kerületben nőtt meg.

 

Amíg a delta hullám idején elsősorban a 60 év felettiek kerülnek kórházba, addig az omikron hullám idején főleg a fiatalok szorulnak kórházi ellátásra. Mišík szerint jelentősen megemelkedett a 20 év alatti fiatalok száma, illetve a 20 és 40 év közöttieké.

 

A hétnapos incidenciával kapcsolatban azt mondta, a Zsolnai, Szakolcai és a Biccsei járásban az incidencia 3 000 feletti, ami azt jelenti, hogy az elmúlt hét napban a szóban forgó járások népességének három százaléka pozitív PCR-tesztet produkált. Az átlagos hétnapos incidencia 2 300, ami azt jelenti, hogy az elmúlt hét napban 50-ből egy ember PCR-tesztje lett pozitív.

 

Mišík tájékoztatása szerint az első vakcinával történő oltottság eléri az 51 százalékot, viszont a harmadik dózissal történő átoltottság még a 30 százalékot sem éri el. A megerősítő adagot a legnagyobb számban a 60 év felettiek vették fel.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!