Nyitókép: TA3 (reprofoto)

 

Szlovákiában 1998 óta az egész ország egyetlen választókerületnek minősül. Ez azt jelenti, hogy egyetlen, országos listán indul minden párt, ami egyes vélemények szerint egyenlőtlen elosztást eredményez.

 

Azaz, egyes régiók hangja kevésbé van képviselve a parlamentben. A polgármestereket, településvezetőket tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) aláírásgyűjtést kezdeményez a helyzet megváltoztatása érdekében. Mégpedig, hogy népszavazással 8 választókerületre osszák az országot, és így régiós vonalon állna össze az országos parlament.

 

A TA3 csütörtök esti élő műsorában ennek kérdését járták körbe.

 hirdetes_810x300  

 

A javaslat a Szövetség-Aliancia elnöke, Forró Krisztián szerint jelenleg véleményezhetetlen. Azt azonban Forró is elismerte, hogy egyes régiók hangja kevésbé hallatszik az országos parlamantben.

 

Forró Krisztián a TA3 csütörtök esti műsorában. Kép forrása: TA3 reprofoto

 

A ZMOS javaslata kapcsán Forró Krisztián elmondta, hogy az ördög mindig a részletekben lakozik, így látatlanban nem tud kvalifikált véleményt mondani. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a parlament személyi összetétele egyenlőtlen regionális eloszlást mutat, ami azt eredményezi, hogy egyes régiók a fejlesztések terén hátrányt szenvednek.

 

A Szövetség elnöke szerint ez bizonyos döntéseknél is megmutatkozik. Példaként az infrastruktúrafejlesztést, a bíróságok centralizálását, vagy éppen a kórházreformot említette.

 

Forró szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar közösség képviselői létszámukból adódóan nem tudnak egyenlő eséllyel indulni, hiszen ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelniük, mint a többségi nemzetnek.

 

A kérdést a választási törvény módosítása rendezhetné. A téma része a kormányprogramnak, de hogy milyen formában változtatná meg a koalíció a jelenelgi választási szabályokat, nem tudni.

 

A TA3-ban Forró Krisztián a műsorvezető kérdésére elmondta, hogy Magyarországon a nemzeti közösségek alanyi jogon szószólókat tudnak bejuttatni a parlamentbe és kisebbségi önkormányzatok is működnek.

 

A Szövetség-Aliancia elnöke elmondta, hogy a párt figyelemmel követi a választási törvény módosítását, és szakértői által a véleményeztetési eljárásba is be kívánnak kapcsolódni.

 

A ZMOS részéről a műsorban elhangzott, hogy az általuk kezdeményezett népszavazás a régiók és a parlamenti képviselet közti kapcsolat javítását szolgálhatná. A kérdésre, hogy a kezdeményezésük mögött nem-e a ZMOS párttá alakulása áll-e cseh mintára, ahol az így létrejött Starostovia nevű párt a kormánykoalíció részét képezi, Michal Kaliňák, a ZMOS szóvivője kitérő választ adott.

 

Ellenben azt hangsúlyozta, hogy szerinte a déli, magyarlakta régiók nincsenek hátrányos helyzetben, hiszen, mint mondta, az Orbán-kormány ellensúlyozásként aránytalanul nagy támogatást irányoz a térségbe.

 

Kaliňák nem lát problémát abban sem, hogy egy esetleges nyolc választókörzetes megoldásnál a magyar képviselet nem indulhatna egyenlő eséllyel a választásokon mindegyik kerületben. Szerinte politikai marketing kérdése, hogy az egyes pártok milyen választási programot készítenek maguknak.

 

A kormánykoalíció magyar képviselője, Gyimesi György (OĽaNO) a népszámlálási eredmények közzététele kapcsán már javaslatot tett arra, hogy a nemzetiségi programmal rendelkező pártok esetében az eddigi 5 százalékról 3 százalékra csökkenthetnék a parlamenti bejutási küszöböt.

 

Őry Péter, az MKP önkormányzati szakértője napokban közzétett elemzésében rámutatott, hogy a választási rendszer átalakítása nem jár automatikus előnyökkel közösségünk számára és óvatosságra intett az ezzel kapcsolatos alternatív javaslatok fogadtatását illetően.

 

 

Az SaS ellenzi a 8 választási körzet kialakítását

 

Az OĽaNO támogatja, hogy a régiók képviselői nagyobb számban legyenek jelen a parlamentben. Az SaS azonban ellenzi az egyetlen, országos lista megváltoztatását. Richard Sulík pártelnök a TA 3 vasárnapi politikai vitaműsorában úgy fogalmazott, hogy a törvények az egész országra érvényesen, ezért a választási listának is országosnak kellene lennie.

 

Sulík azzal is érvelt, hogy így megelőzhető lenne az olyan zsarolás, hogy adott régióból származó képviselő például ne blokkolhasson országos jelentőségű jogszabályt csak azért, mert a regionális igénye, elképzelése nem talál meghallgatásra.

 

Az SaS elnöke szerint idő sincs már arra, hogy változzon a választási törvény.

 

A témával még foglalkozunk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.