Nyitókép forrása: Igor Matovič facebook-oldala

 

Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter szombaton a szlovák-ukrán határon tartott sajtótájékoztatón két pontból álló segélycsomagot jelentett be az ukrajnai menekülteknek. Eszerint a háború elől menekülő ukrán állampolgárok már a határon megkaphatják majd az átmeneti letelepedési engedélyt.

 

Az átmeneti letelepedési engedélyt Matovič szerint már a jövő hét elejétől el tudják majd intézni a menekültek rögtön a határon, a miniszter úgy véli, nagyjából egy órát vehet majd igénybe az adminisztrációs munka. A letelepedési engedéllyel együtt automatikusan megkapják a munkavállalási engedélyt, ill. a tervek szerint egészségbiztosítást, valamint igényelhetnek anyagi szükséghelyzeti támogatást is.

 

forrás: Igor Matovič facebook-oldala

 

A segélycsomag második pontja a menekültek elszállásolására vonatkozik. Matovič prezenetációja szerint minden fizikai vagy jogi személy, aki menekülteket fogad be, havi 100 ill. 200 eurós támogatást igényelhet az államtól, melyet az önkormányzatokon keresztül folyósítanak majd. Minden befogadott gyermek után 100 és minden felnőtt után 200 eurót fizet ki az állam.

 hirdetes_810x300  

 

forrás: Igor Matovič facebook-oldala

 

Matovič elmondta, hogy a koalíciós tanács biztosította támogatásáról az ügyben, a kormány jóváhagyása azonban még hátra van, így előfordulhatnak kisebb váltoutatások, míg a gyakorlatba is átültetik a segélycsomagot.

 

Matovič szerint az ukrán menekültek még a gazdaságra is pozitív hatással lennének, ha Szlovákiában maradnának. Példaként Lengyelországot hozta fel, ahol az elmúlt években közel egymillió ukrán előtt nyílt meg az út a lengyel munkaerőpiachoz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.