Nyitókép: Planet Labs PBC, Planet Labs PBC/AP

 

Amennyiben közvetlen nukleáris veszély alakulna ki Szlovákiában, az összes polgárt tájékoztatnák. Veszély esetén a légvédelmi szirénák kétperces jelzéssel figyelmeztetik a polgárokat arra, hogy keressenek menedéket. A legjobb menedékhely a pince vagy valamilyen óvóhely. A polgárok további információkat országos szinten a televízión és a rádión keresztül kapnának – jelentette ki Marta Žiaková, az Országos Atomenergia-felügyelet (ÚJD) elnöke.

 

„Amennyiben közvetlen nukleáris veszélyre kerül sor, a légvédelmi szirénák kétperces jelzéssel figyelmeztetik a lakosságot arra, hogy keressenek menedéket. A legjobb döntés óvóhelyre, ablak nélküli pincébe vagy föld alatti helyiségbe vonulni, és ragasztószalaggal mindent, amit lehet, biztosítani“

 

– magyarázta Žiaková.

 

 hirdetes_300x300  

Veszély esetén az ország minden szükséges információt a televízión és a rádión keresztül közöl. Az Országos Atomenergia-felügyelet elnöke azt tanácsolja, hogy áramkiesés esetén mindenkinek legyen elemre működő rádiója.

 

„Az eseményektől függően sor kerülhet a lakosság evakuálására, illetve arra, hogy a polgároknak a helyzet javulásáig a menedékhelyen kell tartózkodniuk. Minden attól függ, hogy hol, mi történik. A veszély elmúltát a szirénák ismét kétperces, ingadozó hangú jelzéssel adják a lakosság tudtára“

 

– tette hozzá Žiaková, hozzátéve: nem tanácsolja a kálium-jodid megelőző használatát, mert ártalmas lehet.

 

Žiaková azt is elmondta, hogy az ukrán zaporizzsjai erőmű elleni orosz támadás miatt nincs ok a pánikra, a reaktorok nem sérültek, Szlovákiában pedig nem emelkedett a sugárzás szintje.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.