Nyitókép: Körkép.sk

 

2022 március 10-én a Komáromi Városi Hivatalban sajtótájékoztatóra került sor, amelynek témája az ukrajnai háborús helyzetből kialakult menekültáradat, az ezzel kapcsolatos helyi szintű válságkezelés, illetve segítségnyújtás. A sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogyan készült fel a város a menekültek ellátására, miként kezeli az önkormányzat, valamint a járási hivatal a kialakult helyzetet, továbbá, hogyan segíthetünk magunk is a bajba jutottakon.

 

A tájékoztatón jelent volt Keszegh Béla polgármester, Banai Tóth Pál, járási elöljáró, Nagy Darina, a Munaka-, Szociális és Családügyi Hivatal vezetője, Koncz Adrianna, a városi hivatal koordinátora, Igor Kováč, a járási válságkezelési osztály vezetője.

 

Keszegh Béla polgármester elmondta, hogy a fenti szervezetekkel az együttműködés intenzív, összehangolt és erős, emellett a helyi kórházzal is aktív kapcsolatot tartanak fenn, tekintettel az évek óta ott dolgozó nagyobb számú ukrán közösségre.

 hirdetes_810x300  

 

A válságkezelésért helyi szinten Igor Kováč a felelős, az állami szervektől érkezett információkat összegzi, és küldi a hivataloknak tovább. Koncz Adrianna, a városi hivatal által megbízott koordinátor, akinek feladata, hogy az információk hatékonyan működjenek, és eljussanak a menekültek, valamint a segíteni szándékozó polgárok irányába.

 

A polgármester szavai szerint jelenleg még éreződik, hogy a szomszédban dúló háború miatt elég nagy a zűrzavar, ami időnkét a segítők jószándékából is ered, és ezt valahogy koordinálni kell, hogy a segítség hatékonyan működjön.

 

 

A helyi hivatal az idegenrendészet adatai alapján tudja követni, hogy hányan érkeznek hozzánk, pillanatnyilag 80 és 100 között van azon menekültek száma, akik kimondottan Komáromba érkeztek.  Nekik Érsekújvárban az idegenrendészeten kell magukat bejegyeztetni, és kérni az ún. átmeneti menedékstátuszt. Régiónkra leginkább az jellemző, hogy a több éve itt élő ukrán családokon, rokonokon, ismerősökön keresztül jutnak el térségünkbe, tehát van egy biztos szál, ahová veszik az irányt.

 

Komárom városnak a helyi ukrán közösséggel aktív kapcsolata van, főképp a kórházi csapattal, hiszen városunkban számos ukrán orvos praktizál, akik egymással is szoros kapcsolatot ápolnak, van saját közösségi oldaluk és közös csoportjuk.

A városvezetés jövő héten fogadja az egész ukrán közösséget, hogy rajtuk keresztül jutassák el az információkat a menekülteknek. Továbbá, tájékoztatást kapnak, ha ők befogadják a menekülteket, abban az estben milyen segítséget tud számukra a város nyújtani. Az ukrán közösségekre egyébként jellemző, hogy nemcsak segélyért akarnak sorba állni, hanem dolgozni szeretnének és gyermekeiket iskolába járatni.


Ami a lakosság részéről történő konkrét segítségnyújtást illeti, ugyanúgy, amint azt a háború kitörésének másnapján a városi hivatal meghirdette, továbbra is a városi rendőrségen fogadják a segélyeket, ami elsősorban tartós élelmiszert, tisztálkodási eszközöket jelent. Ruhákra nincs szükség, és gyógyszerek adományozását nem javasolják senkinek, mert azok esetleg veszély forrásai lehetnek.

 

Az adományokat a nap 24 órájában van lehetőség leadni, ezeket a szociális munkások szétválogatják, csoportosítják, raktározzák. Komáromból már több teherautónyi szállítmány elment, de a Vöröskereszt vezetőjének nyilatkozta alapján jelen pillanatban nincs szükség a továbbszállításra, mert halmozódik. De a gyűjtés folyamatos, az adományokat elraktározzák, és majd célirányosan szeretnék eljuttatni, hogy ne legyen pazarlás.

 

Készül egy ukrán – szlovák – angol nyelvű tájékoztató anyag is, ahol fel lesz tüntetve a menekültek számára, hol találják meg az egyes hivatalokat, például a szociális osztályt, ha iskolába szeretnék járatni a gyereket. A Szabadidő központban máris integrációs foglakozásokat kezdenek, ahol nyelvtanulással, közösségi játékokkal készülnek a gyerekek feszültségének enyhítésére.

 

 

Arról még nincs hír, hogy Komáromba gyerek érkezett volna szülő nélkül, de az illetékes hivatal felkészült az eljárási folyamatra, mely szerint a kiskorú gyerekotthonba kerülhet.

 

Keszegh Béla polgármester kitért az egészségügyi ellátásra is, ami jelen esetben elsősorban nőket érint gyerekkel, s közöttük lehetnek várandósak is. Kulcsfontosságú, hogy a labor- költségeket az állam az általános biztosítón keresztül számukra is téríteni fogja. E témában a helyi kórház is nagyon aktív szerepet vállal, sok területen, például az onkológiai betegeknek a folyamatos kezelését bebiztosítja.

 

A menekültek elszállásolásával kapcsolatosan már érkeztek felajánlások, pl. a Ring bár panziójába, családoknál és további szálláshelyeken.

 

A város is fölmérte az egyes helyeket, ahol aktuális lehetne az elszállásolás. Pl. a Panoráma hotel, a Selye kollégium, Csónakház, ahol méltó módon el tudnák szállásolni a menekülteket. Továbbá a Dohánygyártól is jelezték, hogy van irodahelységük, amit lakássá tudnának alakítani, és két család elhelyezésre kerülhetne. A témában arra biztatják a lakosokat, ha valakinek van javaslata, szállásajánlata, jelezze a központi szervek felé.

 

Banai Tóth Pál, járási elöljáró jelezte, hogy a nap folyamán kb.150 ezren lépték át az ukrán határt, ezek 1- 2 %-a, akik Szlovákiában maradnak, többségük más országokba veszi az irányt. A járási elöljáró elmondta, intenzív kapcsolatban vannak a járás valamennyi településével kommunikációs csatornákat hoztak létre az önkormányzatok irányába, hiszen a menekültkérdéssel kapcsolatosan az állami szerveknek különféle törvénymódosításokat kell eszközölniük ami nem megy egyik pillanatról a másikra, s mindezt folyamatosan figyelemmel kell kísérni.

 

Nagy Darina, a Munaka-, Szociális és Családügyi hivatal vezetője elmondta, aki átmeneti menekültstátusszal rendelkezik, azt a személyt fel tudják venni a szociális nyilvántartásba, ami által hozzájuthatnak ugyanazokhoz a támogatáshoz, mint ami a szlovák állampolgárokat illeti.  Például a gyerekek iskolai étkeztetése. A szociális osztály vezetője feladatukat három csoportra osztotta.

 

Szociális segélyt és további támogatásokat tudnak bebiztosítani, ugyanúgy, mint a szlovák állampolgároknak. Ehhez az szükséges, hogy a menekültek hivatalosan átmeneti státusszal rendelkezzenek. A támogatást meg tudják kapni készpénzben, de banki átutalással is.

 

A másik terület, ha munkát keresnének. Jelenleg a komáromi járás nyilvántartásában 870 szabad munkahely van, és a munkavállalást egyszerűsített formában el tudják intézni.

 

A harmadik terület, ha gyermek érkezne felnőtt kíséret nélkül, ebben az esetben is megvan az elkészített forgatókönyvük, ami alapján segíteni tudnak. Hangsúlyozta, hogy szorosan együttműködnek a városi hivatallal, valamint Banai Tóth Pál elöljáróval.

 

Keszegh Béla polgármester zárszavában hangsúlyozta, hogy az információk ukránul, angolul és szlovákul elérhetőek lesznek, továbbá röviden kitért rá, hogy Komáromban is vannak óvóhelyek, megfelelő kapacitással, és van erről áttekintésük, de bízva abban, hogy ennek nincs és nem is lesz aktualitása, ezért részleteire nem tért ki.

 

A tartalmas sajtótájékoztató átfogó képet adott a menekültválság helyi szintű kezeléséről.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!