Nyitókép: AP Photo/Michel Euler

 

Szlovákiának mindenre fel kell készülnie, de jelenleg nincs ok a pánikra az ukrajnai háborús konfliktus folytatásával és a háborús frontvonal kitolódásával kapcsolatban – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök az RTVS 5 perc múlva 12 c. politikai műsorában. A kormányfő ezzel a kijelentéssel a lengyel határ közelében fekvő katonai támaszpont oroszok általi bombázására reagált.

 

Az ukrajnai konlfiktussal összefüggésben ismét kiemelte a NATO-tagságból eredő kollektív védelem jelentőségét.

 

 hirdetes_300x300  

„A szövetségeseink felkészültsége nagyon magas, a partnerek az európai vezetők versailles-i találkozója során is biztosítottak arról, hogy szükség esetén készen állnak megvédeni bennünket“

 

– mondta a kormányfő.

 

Az ukránok értünk is harcolnak

 

Heger kiemelte, hogy az európai közösség egységes az orosz agresszió elutasítását illetően, illetve az ukránokkal szemben tanúsított szolidaritásban és segítségnyújtásban is.

 

„Nemcsak az életükért harcolnak, hanem értünk is. Ezt ugyanúgy tudatosítanunk kell, mint az, hogy Putyint még Ukrajnában meg kell állítani ahhoz, hogy a továbbiakban ne gondoljon más célpontokra“

 

– konstatálta.

 

Az ország biztonságának biztosítása

 

A miniszterelnök az amerikai médiában megjelent spekulációkkal kapcsolatban is nyilatkozott, miszerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szlovákiai látogatása során arról is szó esik majd, hogy Szlovákia átadja Ukrajnának az S-300-as légvédelmi rendszerét.

 

 „Feltételezésem szerint sok mindenről szó fog esti, és ez is téma lehet, de fontos kihangsúlyozni, hogy a saját területünk védelme az elsődleges. Nem mondhatunk le egy technikáról, ha a saját biztonságunk nincs bebiztosítva, ezt a szövetségesek is tudatosítják“

 

– hangsúlyozta Heger.

 

Ukrajna európai integrációjának támogatása

 

A szlovák kormányfő az Ukrajnának nyújtott segítséget nemcsak a humanitárius és anyagi segítségben látja, hanem az erkölcsi támogatásban is, ami összefügg az ukránok integrációs igyekezetével. Heger szerint fontos, hogy erős politikai jelzést küldjünk Ukrajnának.

 

 „Volodimir Zelenszkij is azt szeretné, ha az országa látná az európai perspektívát“

 

– jegyezte meg Heger, hozzátéve, hogy nemcsak Európa, hanem Szlovákia is profitálhat azzal, ha az EU a megújult Ukrajnával fog bővülni.

 

 „A mi érdekünk is az, hogy a szomszédságunkban stabil és virágzó országok legyenek, ez ugyanis hatással van az egész régió fejlődésére“

 

– hívta fel a figyelmet.

 

Az energiaválsággal szembeni egységes fellépés

 

A kormányfő elismételte, hogy a Kreml agressziójának megakadályozása érdekében gazdasági szankciókat kell bevezetni.

 

Amennyiben az Orosz Föderáció leállítja a földgáz- és kőolajszállítást, és energetikai krízis veszélye fog fenyegetni, egységes európai álláspontra lesz szükség. Heger szerint a két hét múlva esedékes EU-csúcson az Európai Bizottság bemutatja azokat a javaslatokat és egységes eljárást, amelyre az orosz gázleállítás esetén kerülne sor.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.