Nyitókép: Mede Géza

 

Pelsőcön, a Sajó hídján tartott sajtótájékoztatót a Szövetség-Aliancia. Kezdeményezője Orosz Örs, a párt országos vezetésének a tagja, aktivista, aki a folyó szennyezettségéről informálta a sajtó képviselőit.

 

Forrás Mede Géza

 

Orosz Örs elmondta, hogy minden jel szerint környezeti katasztrófa történt. Húsz éve zártak be a térségben egy vasércbányát, amelyből a felgyülemlett szennyezett víz már egy hónapja a Sajóba ömlik. A Sajó szennyezettségéről tanúskodik, hogy mintegy 40 km-es szakaszon sárgásbarna színű lett a folyó vize. A február 24-én mért adatok szerint a mérgezettségi szintje is magas, a vas 2000-szerese, az arzén pedig a 400-szorosa a normál értéknek.

 

 hirdetes_300x300  

Ezen kívül nehézfémek jelenlétét is kimutatták a hatósági mérések. Ezek az agyagok nehezebbek a víznél, ezért leülepednek a meder aljára és nagy károkat okoznak a környezetben, valamint az élővilágban. Nagyobb vízállás esetén várható, hogy felszakad a leülepedett réteg és még nagyobb károk keletkeznek.

 

Forrás: Mede Géza

 

Orosz azt is elmondta, hogy kezdettől fogva figyelmeztetik az illetékeseket a helyzetre. Felháborítónak tartja, hogy eddig nem történt semmilyen érdemi intézkedés. Folyik az egymásra mutogatás, miszerint a bezárt bánya a gazdasági minisztériumhoz tartozik, így az okozott problémát is nekik kell megoldani, nem pedig a környezetvédelmi minisztériumnak.

 

Reménykedik, hogy a közvélemény nyomására a kormány és annak illetékes szervei mihamarabb intézkednek az ügyben. Elmondta, hogy a közvélemény kedvezően reagált eddig is. A szociális hálón megjelentetett híradásuk 9500 megosztást kapott és 1,6 millió olvasót ért el. Most is sok ember érdeklődik, hív naponta felháborodva.

 

„Azonnali cselekvést követelünk az illetékesektől, ezért is kérjük a sajtó segítségét.”

 

– tette hozzá nyomatékkal Orosz Örs.

 

A sajtótájékoztatón jelen voltak a párt képviselői is Rozsnyó térségéből és Pelsőc polgármestere. Hozzászólásukban valamennyien sürgették az illetékesek hatékony intézkedését, mert  – ahogy mondták – az embereknek kezd elegük lenni. Szerintük a lehetetlen helyzet a térség „déli fekvéséből” adódik. Ez is a kormány nemtörődömségének példája, akárcsak Krasznahorka várának elhúzódó felújítási munkálatai, az R2-es gyorsforgalmi út itteni szakaszának (szintén) felháborító elodázása, vagy a vasúti közlekedés szinten aluli tartása. Szerintük ez a helyzet is csak azt bizonyítja, hogy a felvidéki magyarságnak nagy szüksége van a hatékony parlamenti képviseletre.

 

Pelsőc polgármesternője arról informált, hogy a napokban fog elkészülni egy laboratóriumi mérés, amelynek az eredményei irányadóak lesznek az elkövetkezőkben.

 

Fotó: Mede Géza
Forrás: Mede Géza

 

Orosz Örs kérdésre válaszolva ismertette, hogy a magyar vízügyi hatóságok a folyó Magyarország belépési szakaszán nem mértek a megengedettnél magasabb értékeket. A víz öntisztító ereje megteszi a hatását, mindamellett továbbra is fokozott figyelmet szentelnek az esetnek.

 

A horgász-szövetség képviselőnője szerint a halak nagyon megszenvedik a szennyeződést. Tapasztalatuk szerint vagy áthelyezték magukat, vagy kipusztultak az egy hónap alatt. A jelen helyzetet nagyon sajnálatosnak tartja, hiszen a Sajónak ezen szakasza mindig nagyon jó pisztrángozó-helynek számított.

 

A Körkép.sk kérdésére Orosz elmondta, hogy amennyiben próbálkozásuk a sajtón keresztül nem segítene, nem adják fel, addig fogják napirenden tartani a témát, amíg eredmény nem érnek el. Elmondta azt is, hogy habár indokolt lenne, egyenlőre nem gondolkodnak büntetőfeljelentés tételében, de nem zárják ki annak lehetőségét.

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.