Nyitókép: TASR (illusztráció)

 

Ma azzal védjük Szlovákia érdekeit, ha segítünk az ukránoknak, hiszen Szlovákia érdeke, hogy egy szabad, független Ukrajna legyen a szomszédságában – közölte Martin Klus (SaS) államtitkár a Szlovák Rádió „Sobotné dialógy” című műsorában.

 

Hozzátette: Ukrajna harca a szabadságért és a demokráciáért a nyugati szabad világ harca. Egyben azzal vádolta a hazai ellenzéket, hogy homokba dugja a fejét és nem fogja fel a helyzet súlyosságát.

 

A már Szliácson elhelyezett Patriot légvédelmi rendszert érintve Klus aláhúzta: két további (használt) rendszer van úton Szlovákiába Németországból, illetve Hollandiából, amivel az ország légvédelmi képessége kielégítő szintet érhet el.

 hirdetes_810x300  

 

A kiöregedett S300-as rendszer esetleges átadásáról ellenben csak akkor lehet szó, ha mindhárom Patriot-üteg hadrendbe áll. Szavai szerint az ilyen döntés nem pár nap kérdése. Szlovákia jelenleg arról tárgyal, hogy a kölcsönfegyverek huzamosabb ideig maradjanak az országban. Egyben elmondta, hogy az S300-as modernizációja, illetve karbantartása az életbe lépett szankciók miatt szinte lehetetlenné vált.

 

Vitapartnere, a Smeres Marián Kéry, (eltekintve a tőle mondhatni megszokott kirohanásoktól és csúsztatásoktól) azzal érvelt, hogy a szovjet technikához szokott szlovák katonák pillanatnyilag nem tudják kezelni a Patriot rendszert. Szerinte komoly veszély fenyegeti az országot, ha fegyvereket ad át Ukrajnának, hiszen ezáltal Szlovákia könnyen belesodródhat a háborúba.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!