Nyitókép: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Szlovákiában még nagyon sokáig jelen lesz a COVID-19 betegség, és tekintettel a harmadik vakcinával való alacsony átoltottsági szintre, továbbra is körültekintőnek kell maradnunk – jelentették ki a szerdai kormányülés után az egészségügyi tárca képviselői.

 

Keveset tesztelünk

 

A kompetens szakemberek szerint az esetszámok csökkenését elsősorban az okozza, hogy keveset tesztelünk, viszont sok kórház továbbra is telített, és naponta megközelítőleg 30 páciens huny el. Megjegyzendő, hogy éppen a megerősítő oltás az, amelyik szinte teljesen kiküszöböli a kórházi kezelés veszélyét.

 hirdetes_810x300  

 

Az egészségügyi tárca becslése szerint jelenleg a hazai népesség 10–15 százaléka lehet fertőzött. Hatalmas problémát jelent a PCR-tesztek pozitivitása, mivel jelen esetben minden második teszt pozitív eredményt mutat, sőt, vannak olyan járások, ahol három elvégzett PCR-tesztből kettő pozitív.

 

A pozitivitás elfogadott határa nagyjából 5% körül mozog, amit Szlovákia jelenleg a tízszeresével halad meg.

 

A reszpirátoroktól egyelőre nem szabadulunk

 

A reszpirátorok beltéri viseletét egyelőre nem fogják eltörölni. Martin Pavelka, az egészségügyi tárca epidemiológusa szerint ennek oka a harmadik adag vakcinával való alacsony átoltottsági szint. Szlovákiában jelenleg a polgárok 30%-a van beoltva a megerősítő adaggal.

 

„A reszpirátor viselését nem fogjuk megszüntetni, mert nem rendelkezünk kellő átoltottsággal. Nem szeretnénk senkit rákényszeríteni az oltás felvételére, de mindenkinek tudatosítania kell, hogy csak egy egészségünk van“

 

– jegyezte meg Pavelka.

 

Leghamarabb a kültéren és a tömegrendezvényeken szüntethetik meg a reszpirátor viselését. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter elmondása szerint ezzel kapcsolatban jövő héten fognak szakmai megbeszélést tartani.

 

 „Még nem arattunk végső győzelmet, és nem kell mindent megszüntetni“

 

– konstatálta Lengvarský.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.