Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A szabadság és a biztonság nincs ingyen, megvan az ára, amit Ukrajnában jelenleg elvesztegetett emberi életekben, szétrombolt országban és gazdasági költségekben mérnek, amelyet olyan országoknak is el kell viselniük, amelyek nem kapcsolódtak be a háborúba – jelentette ki Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter a Bukaresti Kilencek (B9) külügyminisztereinek pozsonyi találkozója után tartott sajtótájékoztatóján.

 

A szabadság nem garantált

 

A szlovák diplomácia vezetőjén kívül a találkozón részt vett a bolgár, cseh, észt, lengyel, román, magyar, lett és litván külügyminiszter is. A B9 a Krímen végrehajtott 2014-es orosz agresszióra adott válaszként jött lére.

 hirdetes_300x300  

 

 „1989 után azt gondoltuk, hogy a szabadság örökre garantált. Csakhogy ez nincs így, és erre fel kell hívnunk a figyelmet“

 

– jelentette ki Korčok, aki egyúttal azt is kiemelte, hogy fel kell készülnünk arra az instabilitásra, ami a jövőben Európára vár.

 

A szlovák külügyminiszter kihangsúlyozta, hogy az, ami a NATO keleti szárnyán történik, az egész szövetségre vonatkozik.

 

 „A keleti szárnyon olyan dolgok történnek, amelyek az egész szövetség védelme és biztonsága szempontjából is kulcsfontosságúak. Ezért rendkívül fontos a NATO keleti szárnyának megerősítése, valamint harci csoportok elhelyezése a keleti szárny minden országában “

 

– konstatálta Korčok.

 

Az orosz energiafüggőségtől való elszakadás

 

A szlovák diplomácia vezetője ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a Bukaresti Kilencek országainak meg kell érteniük és fel kell készülniük arra, hogy az energetikai kérdés és az Oroszországtól való leválás egyben biztonsági kérdés is.

 

 „Olyan helyzetbe kerültünk, amikor a stabilitásunk és a biztonságunk attól függ, hogy képesek vagyunk-e megszabadulni ettől az egyoldalú függőségtől. Ma már nem az a kérdés, hogy ezt meg kell-e tenni, hanem az, hogy hogyan kell végrehajtani“

 

– magyarázta Korčok.

 

Korčok a sajtótájékoztatója végén kijelentette, hogy az ukrajnai agresszióval Moszkva hatályon kívül helyezte az összes olyan elvet, ami mellett 1997-ben elkötelezte magát.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.