Nyitókép: SITA

 

Felemásra sikeredett Milan Krajniak munkaügyi miniszter és Ján Richter Smer-es képviselő beszélgetése a Szlovák Rádió „Sobotné dialógy” című műsorában. Krajniak az S300-as légvédelmi rendszer elajándékozását érintve kijelentette: ez egy nagyon jó lépés, amely nemcsak Ukrajnának, de Szlovákiának is segít. Az orosz légi fölény miatt ugyanis egy „legitim” lépés a szlovák fél döntése. A fegyverrendszer egy védelmi eszköz, ami a civil lakosságot óvja az orosz agressziótól, így átadásuk „teljesen rendben” van.

 

Az S300-as egy 1987-ben gyártott, elavult rendszer, amelynek két éven belül lejár az élettartama, így Szlovákia a Patriottal csak nyerhet – közölte, hozzátéve: Szlovákia légvédelmi képessége nagyot javult.

 

Richter a politika csődjének nevezte a fegyverszállítmányt, egyben aláhúzta: az S300-at szlovák katonák kezelték, a Patriot pedig Szlovákia területén is szövetséges, de mégis idegen katonák irányítása alatt marad. Felrótta a kormánynak, hogy közvetlenül és nem egy harmadik félen keresztül adta át a rendszert Ukrajnának, veszélynek téve ki az országot.

 hirdetes_300x300  

 

Krajniak megismételte, hogy a Patriot egy jó üzlet volt, hiszen Szlovákia ingyen kapta kézhez őket, majd hozzátette: a háború után dől el, hogy Pozsony megveszi-e őket, vagy csak bérelni fogva. Ezzel gyakorlatilag beismerte, hogy az „ingyen” Patriot mégsem lesz ingyen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!