Nyitókép: tvnoviny.sk

 

Halva találtak egy csecsemőt a Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetének (NÚDCH) babamentő inkubátorában Pozsonyban. A hírről először a noviny.sk számolt be.

 

Jana Šimunková, a Pozsonyi Kerületi Rendőrkapitányság és Dana Kamenická, a NÚDCH szóvivője az esettel kapcsolatban megerősítették, hogy kedden (április 19.) egy halott csecsemőt találtak a babamentő inkubátorban.

 

Šimunková szerint az inkubátor működését rendszeresen ellenőrzik, hogy mégis miért nem jelzett annak jelzőberendezése a baba elhelyezésekor, egyelőre nem tisztázott. Az esetet a rendőrség vizsgálja.

 

 hirdetes_300x300  

A noviny.sk információi szerint a kisfiút még valószínűleg a múlt hét végén helyezhették el a kramárei kórház babamentő inkubátorában. A kórházi személyzet a kedd reggeli ellenőrzés során sokkolva vette észre, hogy az inkubátor nem üres. Hogy pontosan mikor kerülhetett oda a kisfiú, a közelben elhelyezett biztonsági kamerák rögzíthették.

 

A TV JOJ-nak nyilatkozó Martin Balko halottkém elmondta, hogy már előrehaladott elváltozásokat találtak a kisfiún, miközben erőszakos bántalmazás nyomaira utaló jeleket nem találtak a külső vizsgálatok során.

 

A televízió információi szerint az inkubátorba elhelyezett kisfiút senki sem vette észre, úgy tűnik, hogy nem működött a jelzőberendezés, ami figyelmeztette volna a kórházi alkalmazottakat a csecsemő jelenlétére. Ez a jelzőberendezés – ha rendesen működik – minden, az inkubátorban történő mozgást jelez a személyzetnek. Ráadásul maga a helyiség is megfigyelőkamerával van ellátva, azonban úgy tűnik, hogy a kérdéses időszakban ez sem működött.

 

A kórházban egyébként az utóbbi napokban felújítási munkálatokat végeztek, hogy ez összefügghet-e a tragédiával, a rendőrségi vizsgálat dönti majd el.

 

2004-től nem volt példa ilyen esetre

 

A babamentő inkubátorok elhelyezését kezdeményező Šanca pre nechcených (Esély a nemkívántaknak) polgári társulás közlése szerint 2004-től, tehát azóta, hogy az első babamentő inkubátort elhelyezték az országban, nem volt példa hasonló esetre.

 

„Nem tudjuk, hogy valójában mi történt, és nincs más lehetőségünk, mint megvárni a nyomozás hivatalos eredményeit”

 

konstatálta a társulás közleményében, ugyanakkor rámutattak, hogy bár az inkubátort úgy adományozták a kórházaknak, annak működtetéséért, takarításáért és a benne elhelyezett babákról való gondoskodásért a kórház visel felelősséget.

 

A rendszer működésének bebiztosítása azt jelenti, hogy rendszeresen ellenőrzik annak funkcionalitását, tehát leellenőrzik, hogy minden kinyitás során megszólal a riasztó az újszülöttosztályon. A riasztó megszólalása után a személyzetnek 5 percet kell várnia, majd ellenőriznie az inkubátort.

 

A polgári társulás közlése szerint két évvel ezelőtt technikailag fejlesztettek az inkubátorokon azzal, hogy rákötötték a kamerarendszerre, tehát mindegyik kórház kamerán keresztül követheti annak beljesét, az élőképet a nap 24 órájában látható helyen hagyhatják a számítógép monitorán.

 

noviny.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.