Nyitókép: SITA/Úrad vlády SR

 

Szlovákia május második felében euróban fog fizetni Oroszországnak a gázért – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) kormányfő az RTVS Szombati dialógusok c. műsorában.

 

„Euróban fogunk fizetni, ez a terv“

 

– pontosított. Elmondása szerint a gazdasági minisztérium biztosította arról, hogy 2023 áprilisáig elegendő gáz áll rendelkezésre a háztartások számára, még akkor is, ha Oroszország váratlanul leállítja a szállítást. „Nekünk azonban állandó gázforrást kell találnunk“ – mondta.

 

 hirdetes_810x300  

Megjegyezte: ha Oroszország megszakítja a gázszállítást, akkor Európának komoly problémája lesz. Elmondása szerint a megbeszélések folyamatosan arról szólnak, hogy állandó megoldást találjanak a gázellátására.

 

A kormányfő szerint a fosszilis tüzelőanyagokról más energiaforrásokra való átállás eredeti terve hosszú, évtizedekig tartó volt.

 

„Most szembesültünk azzal, hogy az átállást fel kell gyorsítanunk. Azt azonban el kell mondani, hogy a fosszilis tüzelőanyag a jövőbeni (energia)megoldás része lesz, csak más forrásból fog származni, ezért is beszélünk cseppfolyósított gázról. A legnagyobb probléma Németország, Szlovákia, Bulgária vagy Magyarország, tehát azok az országok, amelyek a legnagyobb mértékben függnek az orosz gáztól és olajtól”

 

– konstatálta Heger.

 

Szerinte az lenne a legjobb, ha az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függést a lehető leggyorsabban sikerülne leküzdeni.

 

„Amennyiben ez a jövő év végéig sikerülne, az nagy siker lenne. Mindent meg kell tennünk, hogy ez megvalósuljon“

 

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.