Nyitókép: RTVS/Screenshot

 

Az RTVS 5 perc múlva 12 c. politikai vitaműsorának egyik vasárnapi vendége Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD elnöke volt, aki a műsor elején a kommunista idők disszidenséhez hasonlította magát.

 

„Nem emlékszem arra, hogy az Állambiztonsági Szolgálat (ŠtB) egy év alatt négyszer emelt volna vádat valaki ellen. Ez rekord. Ilyen disszidens még a kommunizmus ideje alatt sem volt“

 

– reagált Fico, aki ellen bűnszervezet megalapítása, támogatása és benne való részvétel, valamint hivatali jogkörrel való visszaélés miatt indítottak büntetőeljárást.

 

 hirdetes_300x300  

Vitapartnere, Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter Fico kijelentései után felszólította a Smer-SD elnökét, hogy kérjen bocsánatot minden valódi disszidenstől.

 

 „Én nem gondolom, hogy a Smer visszaélt a hatalmával. Én tudom“

 

– mondta Krajniak, aki azzal érvelt, hogy az elmúlt napokban a rendőrség több mint 500 károsult személyt figyelmeztetett arra – köztük Krajniakot és a családját is –, hogy a Smer kormányzása idején törvénytelenül megfigyelték őket.

 

Fotó: RTVS/Screenshot

 

Ugyanakkor Krajniak azt is kiemelte, hogy ha képviselő lenne, nem szavazná meg Fico vizsgálati fogságba való kiadását.

 

„Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy a bűnüldöző szervek nem politikai, és végképp nem a kormány utasítására cselekednek”

 

– tette hozzá a munkaügyi miniszter.

 

Krajniak azért nem szavazná meg Fico vizsgálati fogságba történő kiadását, mert szerint „ez komoly beavatkozás a politikai harcba, aminek nem szabadna megtörténnie”. A Sme rodina minisztere szerint a rendőrség és az ügyészség feladata, hogy olyan bizonyítékokat gyűjtsön, amelyek alapján képes a büntetőeljárás további alakulásáról dönteni.

 

A miniszter egyúttal azt is kifejtette, hogy más európai országokban is emeltek vádat politikusok és volt miniszterelnökök ellen, de senki nem került vizsgálati fogságba.

 

Fico szerint a koalíciónak az ellenzék likvidálása a célja

 

A műsorban Robert Fico többször is elismételte, hogy az elleni indított büntetőeljárás politikai revans, a koalíciónak pedig az ellenzék likvidálása a célja.

 

„Ahogy  így hallgatom, mélyen el kell gondolkodnom, mert úgy tűnik, mintha egy ártatlan báránnyal ülnék szemben“

 

– reagált Fico kijelentésére Milan Krajniak.

 

A Smer-SD elnöke a műsor során arra is panaszkodott, hogy a rendőrség megfigyelte őt, ezzel kapcsolatban kiemelte az ominózus vadászházban készült, médiában is megjelent hangfelvételeket.

 

Krajniak ezzel kapcsolatban azzal vágott vissza Ficonak, hogy az ő kormányzása idején őt és az egész családját is megfigyelték, sőt fizikai támadás fenyegette őt, ezért biztonsági őrökkel kellett járnia.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.