Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Az Emberi Jogi Intézet (IĽP) és a Szivárványos Szlovákia civil szervezet idén immáron tizedik alkalommal tette közzé az Év Homofóbja elnevezésű anti-díj jelöltjeit.  

 

Az idei Év Homofóbja anti-díj jelöltjei között ott van Robert Fico, a Smer-SD elnöke, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter, Jozef Haľko püspök, Martin Kližan teniszező, valamint Anton Chromík, a Szövetség a Családért szervezet szóvivője.

 

Peter Weisenbacher, az Emberi Jogi Intézet igazgatójának tájékoztatása szerint a ludskeprava.sk/homofob weboldalon július 4-ig mindenki bekapcsolódhat a szavazásba. Az igazgató szerint a szavazással kifejezhetjük tiszteletünket az LMBT személyek és jogaik iránt.

 hirdetes_300x300  

 

Weisenbacher elmondása szerint az anti-díjra jelölt kijelentések szégyenletes politikai pontszerzési kísérletnek tekinthetők, másrészt egyértelműen kifejezik az LMBT-kisebbség elfogadásával szembeni tanácstalanságot.

 

„Már az a tény is, hogy a transz emberek helyzetét vitatják, jelentős előrelépésnek számít. Most azzal a feladattal állunk szemben, hogy megszabadítsuk ezt a diskurzust a vulgarizmusoktól, a gyűlölettől és a káros sztereotípiáktól“

 

– konstatálta az igazgató.

 

Eddig egyedüliként Andrej Danko vette át a díjat

 

Jozef Haľko katolikus püspököt az RTVS tévésorozatával kapcsolatos kijelentéséért jelölték: „A második részt nem fogom megnézni, mert úgy gondolom, hogy az azonos nemű emberek csókolózása nem tartozik a képernyőre“.

 

Martin Kližan teniszezőt a kolléganőjével, Martina Navrátilovával kapcsolatos kijelentése miatt jelölték: „A leghíresebb leszbikus sportolónő színt vallott“.

 

Igor Matovič pénzügyminisztert alábbi kijelentése miatt kapott jelölést: „Pellegrini barátja – a rohadt buzi – aranyrúddal rendelkezik …“.

 

Anton Chromíkot, a Szövetség a Családért szervezet szóvivője az alábbi megnyilvánulása miatt került fel a jelöltlistára: „A propaganda járványszerűen megnöveli az LMBTI-viselkedést a fiatalok körében“.

 

Robert Fico pedig az alábbi kijelentése miatt érdemelte ki a jelölést: „Nem szeretném, ha olyan emberek járkálnának itt, akik azt állítják, hogy nők, viszont a lábuk között 20 cm-es pöcök van“.

 

A múltban az Év Homofóbja ant-díjat Štefan Harabinnak, Marián Kotlebának (ĽSNS) és Anna Záborskának (KU – OľaNO) ítélték oda, utoljára pedig Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter került ki győztesen. Az anti-díjat eddig egyedül Andrej Danko (SNS), a parlament korábbi elnöke vette át.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!