Az amerikai kongresszusi képviselők arra kérik a Metát, hogy foglalkozzon az oroszbarát dezinformációk terjesztésével Szlovákiában - Körkép.sk
Gedeon, Johanna
  • HUF: 386.07
  • USD: 1.08
  • 1 °C
  • 11 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Az amerikai kongresszusi képviselők arra kérik a Metát, hogy foglalkozzon az oroszbarát dezinformációk terjesztésével Szlovákiában

„Azonosítható oroszbarát szereplők“ csoportja évek óta dezinformációkat terjeszt a „szlovák Facebookon".

Nyitókép: Shutterstock

 

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának tagjai a Meta internetes cég vezetőségéhez fordultak, amely többek között a Facebook közösségi oldal üzemeltetője is.

 

A kongresszusi képviselők arra kérték a Metát, hogy fordítson nagyobb figyelmet az „oroszbarát dezinformációk veszélyes terjesztésére“ a szlovákiai platformjain.

 

SJE Nyílt nap

A bizottság sajtóközleményében azt írta, nem lát „megfelelő lépéseket“ a Facebook részéről, holott a szlovák és az amerikai kormány többször is rámutatott a problémára. A Facebook állítólag megígérte, hogy a következő napokban tájékoztatni fogja a kongresszusi képviselőket.

 

Hamis és félrevezető tartalmakat népszerűsítenek az ukrajnai háborúról

 

A cég vezetőjét, Mark Zuckerberget a közzétett levélben a parlamenti bizottság elnöke, Adam Schiff és a Demokrata Párt további négy törvényhozója szólította meg.

 

A levélben rámutattak a Facebook hatalmas népszerűségére, amely szerintük a több mint ötmillió lakossal rendelkező Szlovákiában 2,7 millió aktív felhasználóval rendelkezik. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy „azonosítható oroszbarát szereplők“ csoportja évek óta dezinformációkat terjeszt a „szlovák Facebookon“.

 

Az elmúlt időszakban „hatalmas mennyiségű” hamis és félrevezető tartalmat népszerűsítettek az ukrajnai háborúról.

 

„A bizottság mély aggodalmát fejezi ki a káros álhírek és az oroszbarát propaganda folyamatos jelenléte miatt a szlovák Facebookon, és felszólítja a Facebookot, hogy haladéktalanul biztosítsa minden oroszbarát félretájékoztatás gyors értékelését, ellenőrzését és megjelölését, láthatóságának csökkentését vagy megszüntetését a Facebook érvényben lévő szabályaival összhangban”

 

– írta az öt kongresszusi képviselő.

 

RTVS/ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket