Nyitókép: Fb-live (reprofoto)

 

Az első megmérettetést sikeresen vette az SaS nélküli kormánykoalíció. A független képviselők (ĽSNS) támogatásával felkerült a parlament programjába gyorsított eljárásban tárgyalva az 1,3 milliárd eurós családtámogatási csomag.

 

A még mindig alkotmányos többséggel bíró koalícióból 69 képviselő szavazott igennel. A független képviselőkkel kiegészülve ez elég volt ahhoz, hogy az SaS ellenkezése ellenére napirendre kerüljön a gyermekes családok anyagi helyzetét segítő javaslatcsomag.

 

Igor Matovič a szavazás után elmondta, reméli, hogy a parlamentben most összeállt családbarát koalíció a végső szavazásnál is kellő szavazattal rendelkezhet.

 hirdetes_300x300  

 

„Az SaS azt ígérte, hogy nem fog vétózni. Remélem, hogy így is lesz,“

 

tette hozzá a pénzügyminiszter.

 

Újságírói kérdésre, miszerint Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter a szabadidős foglalkozásokra költhető utalványok előkészítése terén passzív, ami kérdésessé teheti az utalványok felhasználási lehetőségét, Matovič úgy válaszolt, hogy Gröhling a tegnapi kormányülésen feladatul kapta, hogy sürgősen készítse elő az ezzel kapcsolatos jogszabályt.

 

„Branislav Gröhling 2 hónapja arra utasította minisztériumi alkalmazottait, hogy ne működjenek együtt a jogszabály előkészítésén. Túszul ejtette a gyerekeket és azt gondolta, hogy mi feladjuk. Nem adtuk fel. A gyerekekről van szó. Azok a szülők, akiknek a számláján lesz a pénzösszeg, majd kikényszerítik Gröhling minisztert, hogy elkészítse a támogatható szabadidős utalványok jegyzékét. Van rá hét hónapja. Ha két hónapig nem csinált semmit, most majd kénytelen lesz, mert feladatul kapta“

 

– mondta.

 

Matovič egyúttal azt is felsorolta, hogy honnan és miből lesz finanszírozva az 1,3 milliárd eurós családtámogatás, melyet az SaS blokkol. Például hatékonyabb adóbeszedésből.

 

Fico megjegyzésére, hogy az egész csak a cigányoknak kedvez, Matovič azt mondta, hogy Hitler ugyanezt tette a zsidókkal.

 

„Rendkívüli gyáva dolog attól a politikustól, aki 8 évig nem csinált semmit e téren gyűlöletet kelteni. Ezért az utolsó szalmaszálba kapaszkodik, bízik abban, hogy ez segít neki. Nem fog segíteni“

 

– nyilatkozta.

 

A családtámogatási program már július 1-től, a szabadidős tevékenységek merítése január 1-től indulhat.

 

„Gröhling feladatul kapta, hogy létrehozza az ehhez szükséges regisztert. Ha nem csinálja meg, megkövezik őt a szülők, akik nem fogják tudni felhasználni a pénzt a számlájukon a napközis aktivitásokra“

 

– nyomatékosított Matovič.

 

Egyúttal azt is elmondta, hogy tárgyalnak az önkormányzatokkal, megyékkel is, hogy cserébe azért, hogy bevételeik két évig nem növekednek majd annyira, mint az elmúlt 8 évben (azaz a növekedés biztosított, de nem olyan mértékben mint eddig, mivel kell a pénz a családoknak), kompenzációt kapjanak egyes, megnövekedett kiadásaikra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.