Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

A világ minden országát sújtó magas infláció felgyorsította annak a döntésnek a meghozatalát, hogy a kormány a családi pótlék és az adóbónusz megemelésével valósítsa meg a kormány programnyilatkozatának családtámogatásra vonatkozó részét – jelentette be Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy a kormány nem zárhatja ki a középosztályt az állami támogatásból.

 

„Az áremelés által leginkább sújtott csoportok számára az egyszeri 100 eurós családi pótlék mellett olyan rendszerszintű intézkedést is hoztunk, amely tartósan javítja a gyermekes családok szociális helyzetét”

 

– mondta a családtámogatási csomaggal kapcsolatban a kormányfő. A családtámogatási csomagról már második napja tárgyal a parlament, szavazni pedig jövő héten fognak róla.

 

 hirdetes_300x300  

Heger megjegyezte, hogy az elmúlt tíz évben a családi pótlék összesen mindössze három euróval emelkedett. Éves összevetésben néhány tíz centtel nőtt, ami egyáltalán nem vette figyelembe az emelkedő inflációt.

 

A miniszterelnök szerint minden hatodik gyermek szegénységi küszöb alatti jövedelemmel rendelkező háztartásban él, és Szlovákiában a jövedelmi szegénység által veszélyeztetettek teljes számának negyedét a gyerekek teszik ki.

 

Heger szerint a kormány által elfogadott javaslat két fontos elvet is megőrzött, mégpedig a szolidaritást és a teljesítményelvűséget. Például az 1000 eurós bruttó havi bérrel rendelkező kétgyermekes családok januártól 254 euróval, az 500 eurós bruttó jövedelemmel rendelkező családok pedig 172 euróval fognak gazdagodni.

 

„A kormány a semmilyen keresettel nem rendelkező és az alacsony keresetű családokkal egyidejűleg azokat a családokat is segíti, ahol jobb a jövedelmi helyzet. Szeretném hangsúlyozni, nem lenne igazságos, ha a családok állami támogatásából a középosztályt kizárnánk, ugyanis olyan emberekről van szó, akik becsületesen dolgoznak és fizetik az adók jelentős részét”

 

– mondta a miniszterelnök.

 

Heger szerint a középosztály erős demokratikus gitt, és a kormánykoalíció részéről nagy hiba lenne, ha figyelmen kívül hagyná ezt a réteget.

 

 „Bízom benne, hogy a kormánykoalíció tagjai felelősségteljesen állnak hozzá ehhez a témához, és elfogadják a javasolt módosításokat”

 

– üzent a képviselőknek Heger.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!