Nyitókép: TV Markíza

 

Pénteken elkezdődnek a mentési munkák a Rozsnyói járásban található Sajó folyón a további szennyezésének megakadályozása érdekében – tájékoztatott Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter a kormányülés után.

 

A munkálatok során elterelik a bányába befolyó felszíni vizet, ami különféle anyagokat mos ki a járatokból és ezekkel szennyezi a folyót.

 

„Örömhírt közölt velem Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, pénteken megkezdődik a felszíni víz bányába jutásának megakadályozása”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Budaj.

 

Mivel a víz elszíneződését már Magyarországon is észlelték, ezért Budapest együttműködést és az ökológiai katasztrófa gyors elhárítását sürgette. Ján Budaj kijelentette, hogy a terv szerint még a csütörtöki nap folyamán megbeszélést folytat Nagy István magyar földművelésügyi miniszterrel.

 

A Sajót február közepén színezte vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá megemelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalma.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.