Nyitókép: Facebook/screenshot

 

Ukrajna az Európai Unióba tartozik – jelentette ki Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök kedden, az ukrán parlament képviselői előtt mondott beszédében. Hangsúlyozta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajna az EU része legyen. Többek között azt is deklarálta, hogy segíteni fog a gabona- és egyéb áruk exportjában.

 

„Ukrajna az Európai Unióba tartozik, és annak részese is lesz. Szlovákia és személy szerint én mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténjen, és továbbra is beszélni fogok erről a többi vezetővel“

 

– hangsúlyozta beszédében, amit Jozef Matej, az elnöki hivatal kommunikációs részlegének igazgatója bocsátott a TASR rendelkezésére.

 

 hirdetes_300x300  

Ukrajnába látogatott Zuzana Čaputová államfő – Zelenszkijjel is találkozott

 

Hozzátette: Szlovákia támogat minden erőfeszítést, ami az Oroszország által kirobbantott háború békés megoldására törekszik.

 

„De csak az Önök, a megtámadott és hősiesen védekező ukrán nemzet által meghatározott feltételek mellett” – tette hozzá a szlovák államfő abban a hitben, hogy Ukrajna megnyeri ezt a háborút. Čaputová szerint azok, akik ma a katonai segélyszállítmányok leállítását kérik, Ukrajna kapitulációját követelik.

 

„Ezért segítünk és fogunk is segíteni ebben az irányban. Nemrégiben ez a segítség az S-300-as védelmi rendszer, az aknamentesítési felszerelés és lőszer átadása volt, hamarosan a Zuzana önjáró lövegek lesznek“

 

– mondta Čaputová. Egyúttal arra is rámutatott, hogy egy hónapja szlovák igazságügyi szakértők és rendőri technikusok kezdtek segíteni az ukrán ügyészeknek és a szakértőknek.

 

„Tudom, hogy az Oroszország által Ukrajnában elkövetett bűncselekmények dokumentálása nem adja vissza az Önök szeretteit. De lehetőséget ad arra, hogy az egész világ megtudja, mi történt“

 

– tette hozzá.

 

Fotó: Zuzana Čaputová Facebook-oldala

 

Az elnök asszony hangsúlyozta, hogy Oroszország hosszú ideje folytat háborút az ukránok ellen.

 

„A konfliktus nem egy barbár rakétacsapással kezdődött 2022 borongós februári reggelén. Jóval korábban kezdődött, hatalmas propagandával, amely megtagadta az Önök államiságát, nemzeti és kulturális identitását, nyelvét”

 

– konstatálta, hozzátéve, hogy a Nyugat nem tett eleget nyolc év alatt ahhoz, hogy megállította Moszkvát. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem a Donbasz vagy a Krím egy darabja érdekli, hanem „Ukrajna elpusztítása“.

 

Az államfő szerint Ukrajna tisztességes és védekező háborút folytat.

 

„Ebben a háborúban az egész demokratikus világ az Önök oldalán áll. Nemcsak szóban, amelyet már túl régóta hallgatnak. Most érkezett el a tettek ideje“

 

– közölte, majd kiemelte, Szlovákia azon országok közé tartozik, amelyik a lakosság számát tekintve a legtöbbet segít.

 

Zuzana Čaputová államfő kedd reggel utazott Ukrajnába, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott és beszédet mondott az ukrán parlament képviselői előtt.

 

Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.