Nyitókép: RTVS, reprofoto (live)

 

Ismét aktuálpolitikai kérdések voltak terítéken a közmédia 5 perc múlva 12 című vitaműsorában.

 

„A családoknak szükségük van segítségre. Ki lett mutatva, hogy a legkiszolgáltatottabbak a gyermekes családok.  Maga az államfő is ezt hajtogatta két hónapja, hogy a kisgyermekes családokon kell mielőbb segíteni, mert a szegénységi küszön alá eshetnek. Mi ezt megtettük és most mégis támadnak”

 

– fogalmazták meg egyhangúlag véleményüket Anna Záborská (OĽaNO frakció) és Viera Leščáková (Za ľudí) kormánypárti oldalról.

 

 hirdetes_300x300  

Zuzana Čaputová államfő ugyanis megvétózta a kormány inflációellenes vagy más néven családtámogató csomagjának azon részeit, amelyek 2023. január 1-jétől léptek volna életbe, mert nem tartja indokolatlan a sürgősségi eljárást. A vétó nem érinti azokat a szövegrészeket, amelyek július 1-jétől mintegy 30 euróval növelik az adóbónuszt és a családi pótlékot. Hozzátette: amennyiben a képviselők megtörik a vétót, az elnök az Alkotmánybírósághoz fordul.

 

Anna Záborská (OĽaNO) egyúttal visszautasította az államfő indoklását, miszerint indokolatlanul volt túl rövid a családtámogatási csomag törvényelőkészítési szakasza. Elmondta, hogy korábban az SaS és Mária Kolíková is gyakran nyújtott be ilyen módon törvénytervezetet, az államfő mégsem kritizálta azt. A most kritizált jogszabály ellenben elmondása szerint a leghosszabb rövidített eljárás volt, melyről heteken keresztül vitáztak.

 

 

Viera Leščáková az SaS-es oktatásügyi minisztert, Branislav Gröhlinget kritizálta, aki szerinte nem nyújtotta be a tanárok fizetésemeléséről szóló javaslatot. Ugyanakkor előre vetítette, hogy a koalíción belül egyetértés van abban, hogy július 1-től 10 százalékkal, majd jövő év elején újabb 10 százalékkal kell emelni a tanárok fizetését.

 

A Smer képviseletében Erik Kaliňák arra mutatott rá, hogy Richard Sulík (SaS) működésképtelenné tette az országot, és feszült helyzetben képtelen megoldással előjönni, mi több, az ennek keresésére szolgáló koalíciós tanács üléseit is ignorálja.

 

Miroslav Kollár (Spolu) volt koalíciós, jelenleg független képviselő azt mondta, hogy a családtámogatási csomag inflációt gerjeszt, családellenes, és szakmaiatlan. Szerinte ugyanis nem segít mindenkinek és fedezet sincs rá.

 

Szavaira Leščáková úgy reagált, hogy Kollár csak azért elégedetlen, mert nem sikerült a Za ľudí élén Remišovát legyőznie, most pedig az inflációellenes, családtámogatási csomag ellenzésével saját, egykori pártjának programjával szemben lép fel.

 

Kollár ezt azzal utasította el, hogy az adóemelést azért ellenzi, mert nem társul hozzá  a közszféra teljes reformja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.