Nyitókép:  SITA/Jana Birošová

 

Koalíciónk legnagyobb baját Igor Matovičnak hívják – jelentette ki Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, miután pártja rendkívüli OT-ülést tartott, hogy eldöntsék, maradjanak-e vagy sem a Heger-kormányban.

 

Az SaS a mai nappal felbontja a Koalíciós Szerződést és azt várja Eduard Heger kormányfőtől, hogy új Koalíciós Szerződést állítson össze. A liberálisok a jövő hét folyamán írásban adják át követeléseiket Hegernek. Igor Matovičcsal mindenesetre nem hajlandóak a továbbiakban együttműködni.

 

Ha Heger nem teljesíti az új szerződésben az SaS követeléseit, és legfőképp Matovič nem mond le (vagy hívják vissza) augusztus 31-ig, akkor az SaS miniszterei lemondanak (a sajtótájékoztatón egyszer sem hangzott el, hogy kilépne az SaS a kormányból).

 

 hirdetes_810x300  

Sulík a sajtótájékoztatón folyamatosan azt hangoztatta, hogy Igor Matovičcsal nem tudnak, nem hajlandóak együttműködni, Sulík a továbbiakban sem fog eljárni a koalíciós tanács üléseire, ahogy a kormányülésekre sem. A liberális pártvezető szerint, ha az OĽaNO azt kérné Matovič visszahívásáért cserébe, hogy távozzon ő is, az SaS átgondolná a lehetőséget.

 

Érdemes kiemelni, hogy a Smer-SNS-Most-Híd kormány idején Andrej Danko ugyanígy a Koalíciós Szerződést mondta fel, majd folytatta a kormányzást Ficoékkal. Mivel az SaS jelenleg már erősebb a parlamentben, mint mikor a Matovič-, ill. Heger-kormányokat megalakították (19 képviselőjük van már, miután felbomlott a Za ludí, és Kolíkováék hozzájuk csapódtak), minden bizonnyal több miniszteri posztot szeretnének kialkudni maguknak, adná magát, hogy a pénzügyminiszteri széket is.

 

Ha az OĽaNO, mint a legnagyobb kormánypárt, elfogadná Sulíkék követeléseit, és lemondatnák saját pártelnöküket, az komoly politikai vereséget jelentene számukra. Ráadásul Sulíkék azután jöttek ki ilyen követeléssel, hogy az OLaNO közleményt adott ki arra vonatkozóan, hogy sem pártelnökük miniszteri poszttól való megfosztását, sem pedig az előrehozott választásokat nem támogatják.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.