Nyitókép: Zuzana Čaputová Fb-oldala

 

A liberális, progresszív államfő a trencséni Pohoda fesztiválon vett részt moderált beszélgetésen. A .týždeň főszerkesztőjének, Štefan Hríbnek elmondta, hogy a jövő hét folyamán adhatja be az Alkotmánybíróságra az OĽaNO által beterjesztett, és a parlament által elfogadott családtámogatási csomag alkotmányjogi vizsgálatára vonatkozó kérvényét.

 

„Azt gondolom, hogy korrekt, ha az Alkotmánybíróság is megvizsgálja az általunk felsorolt hiányosságokat, hogy egyszer s mindenkorra keretbe tegye, lehetséges-e ilyesmi Szlovákiában, avagy sem. 1,2 milliárd euróról van szó, melyet hat nap alatt fogadtak el a parlamentben, ráadásul a fasiszták segítségével“,

 

magyarázta Čaputová, hogy miért ellenzi az egyébként több mint 2 millió családos állampolgár számára komoly anyagi segítséget jelentő intézkedéscsomag elfogadását.

 

 hirdetes_300x300  

Hozzátesszük, hogy ugyanúgy alkotmányjogi beadvánnyal élhetett volna az államfő akkor is, amikor az állampolgársági törvényt fogadta el a parlament az SaS javaslatára, mely lényegében a felvidéki magyarokon kívül mindenki másnak lehetővé teszi, hogy több ország állampolgára is lehessen. De ez az eszébe sem jutott.

 

Čaputová a Pohodán elmondta azt is, hogy még nem döntött arról, hogy újraindul-e az elnöki mandátumért. Mint elmondta, a hivatali tisztség nagy felelősséggel jár és komoly támadásoknak van kitéve, mely a családját is negatívan érinti.

 

Kiemelte, hogy egyes pártok számára, és itt vélhetően a Smerre és a Hlasra gondolt, azért fontos az államfői poszt megszerzése, hogy elnöki amnesztiát hirdethessen.

 

 

Körkép.sk/SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!