Nyitókép: SITA

 

Iveta Radičová szociológus, volt szlovák kormányfő szerint Richard Sulík (SaS) miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter ellenzékben megerősítheti pozícióját, amennyiben a koalíció többi tagja nem dönt a fasisztákkal való együttműködés mellett. Ezt a TA3 Politikában című vasárnapi vitaműsorában jelentette ki. Véleménye szerint azt azonban tudatosítani kell, meddig tart a polgárok tűrőképessége.

 

„Sulík megerősítheti pozícióját a törvények elfogadásával folytatott„cserekereskedelemmel”, hacsak a koalíció többi tagja nem dönt úgy, hogy teljes mértékben együttműködik a parlamentben a fasisztákkal”

 

– konstatálta Radičová.

 

 hirdetes_300x300  

Szerinte kérdés, hogy a polgárok szemében lesz-e értelme egy kisebbségi kormánynak „Valóban érvényre juttatják majd azokat a törvényeket, amelyeket feltétlenül el kell fogadni?“ – tette fel a kérdést.

 

Radičová szerint azt is figyelembe kell venni, hogy az állampolgárok meddig bírják elviselni a koalíciós képviselők vitáit. Egyúttal rámutatott a korábbi válságra Igor Matovič kormánya alatt. A szociológus szerint most ugyanezzel a helyzettel állunk szembe. „A személyes rivalizálás túltesz azon, amivel Szlovákiának sürgősen foglalkoznia kellene” – mutatott rá.

 

Radičová az infláció elleni segélyt nem tekinti valódi segélynek. A szociológus szerint az állampolgárok jogosan gondolják úgy, hogy a kormány nem reagál és nem válaszol azokra a problémákra, amelyekkel nap mint nap együtt élnek. Arra számítanak, hogy a kormány olyan megoldásokkal áll elő, amelyek emelik az életszínvonalukat. „Ez rettenetesen lassan megy nekünk“ – mondta.

 

Véleménye szerint az ellenzék a kormánykoalíció önpusztító és önfelszámoló folyamatát figyeli. Rámutatott a polgárok csalódottságára, haragjára és frusztrációjára, ami a félelem számlájára írható, mivel nem látják, hogy a döntések jobb megoldásokhoz vezetnének.

 

„Mindez teret nyit a jobboldali extrémizmus előtt” – mutatott rá Radičová. Szerinte ezt úgy lehet megelőzni, ha a hatalmi politikáról átváltunk a megoldások, a megbeszélések politikájára, és bevonjuk az embereket a megoldások elfogadásába. Továbbá bírálta a társadalom megosztottságát és az újabb feszültségkeltést.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!