Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Az SaS bármikor kész tárgyalni az új koalíciós szerződésről. A tárgyaláson a konkrét javaslatainkat is szeretnénk bemutatni – áll abban a levélben, amit Richard Sulík, az SaS elnöke címzett Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnöknek. Ebben megismételte a koalíciós szerződés felmondásának okait. Az SaS az OĽANO vezetőjét, Igor Matovič pénzügyminisztert véli a probléma fő forrásának.

 

Az SaS azt állítja, tisztában van azzal, hogy szükség van egy működőképes, az emberek bizalmával rendelkező, a társadalomban nem feszültséget keltő kormányra, amely minden aktuális problémára megoldást kínál. A levélben a párt leszögezi, hogy a jelenlegi kormányt és koalíciót konfliktusokkal telinek tartja, amit a koalíciós megállapodások durva és ismétlődő megsértése kísér.

 

„Koalíció a fasisztákkal, az államháztartás felelőtlen kezelése, az elvek ismételt, durva megkerülése a jogalkotás során, a fontos alkotmányos szervek és közhivatalok be nem töltése, valamint a koalíciós partner durva hazugságai, támadásai és szidalmai, amelyek túllépnek az esetleges együttműködés minden határán”

 

 hirdetes_300x300  

– sorolta Sulík.

 

Fotó: Sloboda a Solidarita/Facebook

 

A levélben az SaS elnöke hangsúlyozta, hogy az SaS prioritása a kormánykoalícióban maradás.

 

„Azonban úgy, ahogy eddig, nem folytathatjuk és nem is akarjuk”

 

– állítja Sulík. A levél másolatát a többi koalíciós vezetőnek – Igor Matovičnak, az OĽANO elnökének, Boris Kollárnak, a Sme rodina elnökének és Veronika Remišovának, a Za ľudí elnökének – is elküldte.

 

A párt kiemelte, hogy számukra a koalíció folytatása az elsőszámú prioritás, és bíznak benne, hogy ez Heger esetében is így van.

 

„Várjuk a nyilatkozatodat és az új koalíciós megállapodásról szóló tárgyalások irányába mutató lépéseket, amelyen a konkrét javaslatainkat is ismertetjük”

 

– zárta Sulík kormányfőnek írt levelét.

 

Az SaS július 6-án, szerdán felmondta a koalíciós szerződést, és Igor Matovič kormányból való távozását követelte. Az új koalíciós szerződés előterjesztését augusztus végéig várják. Amennyiben nem teljesülnek a párt követelései, a minisztereik benyújtják lemondásukat. Az OĽaNO már korábban is jelezte, hogy elutasítja Matovič távozást.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.