Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Ukrajna győzelme az orosz inváziós erők elleni harcban nemcsak Szlovákia, hanem egész Európa érdeke is. A győzelem ugyanis az egész régióba stabilitást fog hozni – jelentette ki Eduard Heger szlovák miniszterelnök Bécsben, Karl Nehammer osztrák kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

 

„Fontos számunkra, hogy minden szomszédos ország szabad legyen“

 

– mondta Heger. Szlovákia ezért is nyújt ilyen hatalmas segítséget Ukrajnának – konstatálta.

 

A szlovák kormányfő nagyra értékelte, hogy a szolidaritás nemcsak az EU-n belül működik, hanem az egész demokratikus világban is.

 hirdetes_300x300  

 

Heger kiemelte a Szlovákia és Ausztria közötti kölcsönös kapcsolat minőségét, ami szerinte „baráti, korrekt és elmélyülő“.

 

Egyúttal köszönetet mondott Ausztriának, hogy elfogadta a családi pótlékok visszamenőleges folyósításáról szóló törvényt az Ausztriában dolgozó más uniós tagállamok állampolgárai számára, mivel ez a törvény a szlovák állampolgárokra is vonatkozik.

 

Heger azt is kifejtette, hogy a két ország gazdaságilag és munkahelyileg is kapcsolatban áll egymással, és a nyílt kommunikációnak köszönhetően meg tudják oldani a felmerülő problémákat.

 

Megjegyezte, hogy 2020-ban a világ válságos időszakba lépett. Az új koronavírus-járvány után elkezdődött az ukrajnai háború, valamint a gazdasági válság, az infláció és az energiaárak emelkedése.

 

Mint mondta, az energia területén is fontos az EU-n belüli együttműködés, hiszen több ország, köztük Szlovákia, Csehország, Ausztria és Németország is függ az oroszországi gázszállítástól. Ezzel összefüggésben kiemelte a megfelelő infrastruktúra kiépítésének szükségességét.

 

Heger nagyra értékelte az EU-n belüli szolidaritást és az egyes államoknak nyújtott segítséget az Ukrajnából érkező menekültekkel kapcsolatban. A sajtótájékoztató végén kiemelte, hogy „a 21. századnak a béke évszázadának kell lennie“.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.